Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Inflatia de 0,2% din februarie surprinde analistii

Inflatia din februarie a surprins analistii prin nivelul situat cu mult sub estimarile generale, o explicatie posibila fiind un impact mai puternic al aprecierii leului asupra preturilor de consum. Economistii se asteptau la o influenta mai ...

Share

Rl online 0 comentarii

13.03.2006 - 00:00
Inflatia din februarie a surprins analistii prin nivelul situat cu mult sub estimarile generale, o explicatie posibila fiind un impact mai puternic al aprecierii leului asupra preturilor de consum.
Economistii se asteptau la o influenta mai mare a majorarilor de pre-turi administrate in evolutia preturilor la alimente si la un trend simi-lar in servicii. "Inflatia a fost sub asteptari si este interesant ca si sub asteptarile BNR. Banca Centrala anticipa sa creasca inflatia anualizata inca doua luni", a afirmat Radu Craciun, analist la ABN Amro Bank. Rata inflatiei a coborat la 0,24% in februarie, in contextul unei reduceri de 0,3% la servicii si cresteri ale preturilor de 0,55% la alimente si 0,16% pentru produse nealimentare. "Ma surprinde, fiind un nivel mult mai mic decat cel anticipat de piata, iar cea mai surpinzatoare a fost deflatia de la ser-vicii. Pe de alta parte, comportamentul tandemului oua-zahar este cel putin curios, ca sa nu spun amuzant", a spus Florian Libocor, analist la BRD - Groupe Societe Generale.
Scumpirea medie la alimente a fost sustinuta de majorarea cu 23,1% a pretului la zahar, compen-sata in parte de ieftinerea, aproape la fel de spectaculoasa, la oua
(-16,2%). "Ma asteptam ca preturile la alimente sa creasca mai mult. Singurul aliment care a reactionat la majorarea de la gaze a fost zaharul. Poate concurenta a fost suficient de puternica", a adaugat Craciun.
Liviu Voinea, directorul Grupu-lui de Economie Aplicata (GEA), considera ca inflatia nu reflecta evolutia reala a preturilor si afirma ca metodologia de calcul este nepotrivita. "Oricum, un nivel ceva sub asteptari se putea explica prin aprecierea puternica a cursului din luna februarie. Totusi s-a obtinut o rata a inflatiei la nivelul mediu din Europa si sub cea de baza din Romania", a adaugat Voinea.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...