20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBuzunarele românilor, lovite din nou. Inflația, la cea mai mare cotă, din...

Buzunarele românilor, lovite din nou. Inflația, la cea mai mare cotă, din 2013 încoace

Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la 2,6%, cel mai mare nivel înregistrat din august 2013, când a fost 3,67%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). În condiţiile în care carburanţii s-a scumpit cu 3,47% în octombrie faţă de septembrie, mărfurile alimentare au înregistrat și ele o creștere cu 3,52%, în tim ce produsele nealimentare s-au majorat cu 3,26%. 

În luna septembrie, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,77%. Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în octombrie, în medie, cu 1,28% comparativ cu luna septembrie.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,3%, în medie, faţă de luna septembrie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 1,74%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,16%.

Comparativ cu octombrie 2016, preţurile alimentelor au crescut în a zecea lună a acestui an cu 3,52%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,26%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 0,33%.

Faţă de luna septembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a zecea lună a acestui an, la alte legume şi conserve de legume (7,66%), energie electrică (6,94%) şi ouă (6,63%).

La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative. 

În ultima prognoză, publicată în noiembrie, Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 2,7% la finalul acestui an, în intervalul ţintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,1%.

Conform BNR, depășirea limitei superioare a intervalului țintei în prima parte a anului 2018 se datorează în principal unor efecte statistice de bază asociate unor reduceri de taxe și impozite indirecte la începutul anului 2017, evoluției anticipate a componentelor exogene, dar și acumulării de presiuni inflaționiste asociate mediului intern, la nivelul inflației de bază.

Calculată la taxe constante, rata inflației va atinge 3,3% în decembrie 2017, 3,1% la sfârșitul anului viitor și 2,9% la orizontul prognozei, septembrie 2019.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă