4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncepe batalia pentru termo

Incepe batalia pentru termo

» Printre cei interesati sa preia complexurile energetice Craiova, Turceni si Rovinari se numara companiile RWE Power si E.ON din Germania, Iberdrola si Indesa din Spania, dar si cehii de la CEZ.
» Se pare ca si grupul Mechel din Rusia este interesat sa investeasca pana la 200 de milioane de euro in Romania pentru a prelua o capacitate de productie a energiei electrice.

Privatizarile in domeniul energetic continua sa atraga actori importanti de pe piata internationala pentru ca oferta nu este deloc de neglijat. Complexurile energetice Craiova, Turceni, Rovinari, cele trei filiale Electrica ramase neprivatizate sau termocentralele Doicesti, Borzesti, Iernut, Braila sunt tot atatea oportunitati pe care marile companii nu vor sa le rateze. O oferta care depaseste patru miliarde de euro si din care fiecare vrea sa castige cat mai mult.

Lupta acerba
Cele mai vizate in aceasta perioada sunt complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova. AVAS a avut deja mai multe runde de discutii cu potentialii investitori, dar deocamdata se asteapta finalizarea transferului celor trei unitati de la Ministerul Economiei si Finantelor la Autoritatea pentru Privatizare. Printre cei interesati sa preia unul din cele trei complexuri se numara companiile RWE Power din Germania, Iberdrola si Indesa din Spania, dar si cehii de la CEZ si nemtii de la E.ON, care deja detin o parte din distributia de energie din tara noastra. Apetitul pentru cumparaturi este insa foarte mare si cateva dintre firmele amintite mai sus s-au inscris si in cursa pentru achizitionarea termocentralei Borzesti. Chiar daca modernizarea acestei unitati implica costuri destul de mari, acesta nu a fost un impediment pentru firme precum E.ON, Enel, Iberdrola sau CEZ sa se lupte pentru achizitionarea ei. Aproape aceleasi firme, adica Enel, E.ON si Electrabel, le gasim in competitie si pentru constituirea unei societati mixte cu Termoelectrrica pentru exploatarea in comun a CET Braila. De interesul celor de la E.ON nu au scapat nici centralele termice mai mici care se afla in subordinea autoritatilor locale, principalele vizate fiind centrale de la Suceava si Botosani. Sosita mai tarziu pe piata romaneasca, compania Verbund, cea mai mare unitate integrata de energie din Austria, a venit cu un scop precis. Vrea sa construiasca un grup nou de productie la termocentrala Iernut, pentru care este pregatita sa investeasca 250 de milioane de euro si sa participe la privatizarea unor unitati termo si hidro.

Rusii, marea necunoscuta
Companiile rusesti au deocamdata o prezenta destul de discreta in sectorul energetic. Chiar daca din punctul de vedere al resurselor Rusia face legea pe piata europeana, lucru demonstrat foarte clar in ultimii doi ani, marile companii rusesti nu s-au ales cu nimic, pana acum, din procesul de privatizare a companiilor de profil din Romania. Exceptie face rafinaria Petrotel din Ploiesti, preluata de LukOil. Gandurile rusilor aici sunt mari si, dupa modernizarea rafinariei, au decis ca a venit momentul sa-si construiasca acolo si o termocentrala pentru care vor aloca 75-80 milioane de dolari. Ea va avea o putere instalata de 30 MW si se estimeaza ca va incepe productia in 2009. In ultimul timp, se pare ca si grupul Mechel, care detine in Romania combinatele siderurgice de la Targoviste si Campia Turzii, este interesat sa investeasca in energia romaneasca. Potrivit publicatiei rusesti Vedomosti, care citeaza o agentie de presa din Rusia, grupul rus intentioneaza sa investeasca pana la 200 de milioane de euro in Romania pentru a prelua o capacitate de productie a energiei electrice. Dorinta de a-si construi propria termocentrala si-au anuntat-o si rusii de la Alro. Ei vor investi nu mai putin de un miliard de dolari pentru construirea unei termocentrale cu o capacitate instalata de 1.000 MW. Pe la Bucuresti au mai trecut si reprezentantii companiei RAO, un fel de RENEL la ei, care au vrut sa ia pulsul privatizarilor. Au venit, au discutat, dar deocamdata nu si-au manifestat intentia de a prelua vreo capacitate de productie.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă