19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIn Romania, sursele bugetare sunt cele mai reduse din toate statele UE

In Romania, sursele bugetare sunt cele mai reduse din toate statele UE

Guvernul si reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au convenit, joi, asupra unei scrisori suplimentare de intentie privind politicile economice si fiscale din perioada 2005-2006, care va fi transmisa la o data ulterioara conducerii institutiei, in vederea semnarii.

Cele doua parti au aratat ca evolutia cresterii economice din Romania este solida, insa exista o preocupare comuna fata de posibilitatea unei cresteri rapide a cererii agregate, ceea ce a creat la randul ei o presiune asupra inflatiei si asupra obiectivelor legate de situatia contului curent, potrivit unui comunicat al Guvernului privind pozitia comuna a Executivului, Bancii Nationale a Romaniei si FMI privind evaluarea memorandumului stand-by.
FMI considera ca programul prezentat de autoritatile romane ofera o baza solida pentru temperarea presiunilor excesive pe partea de cerere, care au aparut catre finalul anului 2004, alimentata de cresterea rapida a salariilor in termeni reali si de creditul de consum intr-o expansiune puternica.
Programul tinteste o limita prudenta a deficitului bugetar de 0,7% din Produsul Intern Brut.
Cresterile mari de salarii din sectorul public si reducerea taxelor au fost incluse in bugetul rectificat.
Discutiile dintre Executiv si delegatia FMI s-au concentrat pe modul in care pot fi controlate cresterile salariale, pe reducerea pierderilor si pe prioritizarea cheltuielilor.
Masurile discutate iau in considerare prioritatile imediate ale autoritatilor si necesitatea de a aloca in continuare fonduri pentru combaterea efectelor inundatiilor din aceasta primavara, pentru continuarea procesului de recalculare a pensiilor si pentru atenuarea efectelor majorarii preturilor la utilitati asupra familiilor cu venituri mici.
Eforturile de a intari pozitia fiscala trebuie insotite de masuri care sa domoleasca cresterea creditului, in special a celui in valuta, care a avansat cu peste 60%.
Decizia BNR de a trece spre o politica de tintire a inflatiei ar trebui sa ghideze in continuare asteptarile inflationiste pe o tendinta descendenta si sa ajute la obtinerea unui progres durabil de politici macroeconomice si fiscale stabile.
Executivul si delegatia FMI au fost de acord cu faptul ca reducerea restrictiilor privind contul de capital a fost pusa in aplicare fara dificultati si fara sa creeze fluxuri excesive de capital.
In Romania, sursele de baza care asigura veniturile bugetare sunt cele mai reduse din toate cele 27 de state membre si in curs de aderare. Astfel, este nevoie ca acestea sa fie extinse, pentru a asigura cresterea cheltuielilor cu infrastructura, cu angajamentele luate pentru integrarea in UE, inclusiv contributia la bugetul european, cheltuielile cu sanatatea si recalcularea pensiilor.
Reforma din domeniul taxelor va continua si va trebui sa permita o reducere a contributiilor sociale, inca foarte ridicate. Aceasta masura este necesara, deoarece nivelul ridicat al contributiilor sociale reprezinta o bariera majora in calea noilor companii si incurajeaza firmele sa ramana in zona gri a economiei.
Misiunea FMI este incurajata de progresele din sectorul energetic, care includ privatizarile si reformele legate de piata de energie, ambele necesare Romaniei pentru a face fata presiunilor competitive dupa integrarea in Uniunea Europeana.
Totusi, Executivul trebuie sa continue sa ia masuri pentru a accelera reformele intarziate din domeniul sistemului de incalzire centrala.

Posturi blocate in sectorul public si industrial

Autoritatile romane au convenit cu reprezentantii FMI sa reduca cheltuielile de personal, pentru a mentine deficitul bugetar la 0,75% din PIB in acest an, au declarat surse apropiate negocierilor.
Unul din principalele angajamente este inghetarea a aproape 7.000 de posturi din sectorul public, din care aproximativ 2.500 in invatamant. Vor fi sistate toate angajarile in perioada 1 iulie-31 decembrie 2005, inclusiv pe posturile care vor ramane vacante, cu unele exceptii, cum ar fi posturile unice si cele din sistemul de pensii. Numarul de posturi inghetate la companiile monitorizate va fi de 3.800-4.000. In minerit vor fi disponibilizati circa 7.600 de angajati (fata de nivelul de 5.500 stabilit anterior).
In acelasi timp, majorarea salariului minim prevazuta pentru anul viitor va fi limitata la 3,3 milioane de lei, cu 200.000 de lei peste nivelul actual. La societatile de stat monitorizate, cresterile salariale vor fi limitate la patru la suta in acest an si se va renunta la majorarea salariala de sase la suta convenita pentru luna octombrie a acestui an.
Printre angajamentele negociate cu FMI se mai numara majorarea preturilor la gazele naturale la 110 dolari pe mia de metri cubi la 1 octombrie si a pretului national de referinta la energia termica cu 20%, la aproape un milion de lei pe gigacalorie.

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă