Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

In Romania, gazele nu trebuie sa coste mai mult de 130-150 dolari/1.000 mc

UGIR-1903 considera ca majorarea de la 1 iulie 2005 a preturilor la gaze, curent electric si energie termica reprezinta o lovitura dura data atat competitivitatii economiei nationale, cat si cetateanului roman. Aceasta masura va scadea ...

Share

Rl online 0 comentarii

07.07.2005 - 00:00
UGIR-1903 considera ca majorarea de la 1 iulie 2005 a preturilor la gaze, curent electric si energie termica reprezinta o lovitura dura data atat competitivitatii economiei nationale, cat si cetateanului roman. Aceasta masura va scadea rentabilitatea investitiilor in Romania si va determina falimentul multor firme romanesti. In acelasi timp se vor reduce si mai drastic puterea de cumparare si nivelul de trai al cetateanului roman, avand un impact incalculabil asupra viitorului societatii romanesti.
Ca atare, industriasii romani solicita: revenirea la preturile practicate inainte de 1 iulie 2005 si demiterea conducerilor autoritatilor de reglementare in domeniu ANRGN si ANRE, in paralel cu demararea unei anchete publice privind eficienta activitatii acestor persoane. De asemenea, solicita comunicarea publica a salariilor, indemnizatiilor si veniturilor fiecarui membru al acestor echipe, pentru ca sursa lor de finantare este contributia tuturor platitorilor de taxe si impozite din Romania, persoane fizice sau juridice.
Concret, spun reprezentantii UGIR-1903, in Romania gazele nu trebuie sa coste mai mult de 130-150 dolari/1.000 mc - pret de referinta. Productia autohtona acopera 60% din necesar, la un pret de 90 dolari/1.000 mc, iar importurile asigura 40%, la pretul de maximum 190 dolari/1.000 mc. Un calcul simplu arata ca, de fapt, pretul real al gazului oscileaza intre 130 si 150 dolari/1.000 mc. Dar majorarile din acest an au depasit net pragul de rezonabilitate, ajungand, la 1 iulie, la 215 dolari/1.000 mc!
UGIR-1903 solicita, de asemenea, justificarea cu precizie matematica a fiecarui dolar ce se regaseste in diferenta de pret, de la 150 la 215 dolari/1.000 mc. In lipsa acestei justificari, nu vom achita facturile decat in limita pragului de rezonabilitate de 150 dolari/1.000 mc. Uniunea Europeana nu impune nimanui majorari de tarife, in nici un caz atat de frecvente, dar cere eliminarea subventiilor la nivelul furnizorilor de utilitati si includerea in tarif a costurilor pentru protectia mediului. Toate aceste cerinte sunt indeplinite inca de la nivelul amintit, de 150 dolari/1.000 mc. UGIR-1903 va monitoriza efectele cresterii preturilor la utilitati asupra tuturor membrilor sai si va identifica o cale de imputare juridica a acestor pierderi.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...