8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIn 2030, gazul natural va deveni a doua resursa energetica din lume

In 2030, gazul natural va deveni a doua resursa energetica din lume

Consumul mondial de gaz natural a inregistrat o crestere continua in ultimii 30 de ani, urmand ca in jurul lui 2030 acesta sa devina a doua resursa energetica din lume, estimeaza Agentia Internationala pentru Energie (AIE). Potrivit AIE, in urmatorii 30 de ani, procentul ocupat de gazul natural in ansamblul consumului mondial de energie ar urma sa creasca de la 21 la 25 de procente. Gazul natural va deveni astfel a doua resursa energetica mondiala, devansand carbunele, care in prezent ocupa pozitia secunda, dupa petrol.
In ceea ce priveste Europa, partea ocupata de gazul natural in consumul total de energie ar urma sa creasca de la 23 de procente in prezent la 25 de procente in 2010 si la 32 de procente in 2030. Gazul natural va castiga astfel procentele pierdute de carbune si petrol. Partea ocupata de petrol ar urma sa scada de la 38 de procente in 2002 la aproximativ 36 de procente in 2030, iar procentul carbunelui din consumul total de energie al Europei va scadea de la 18 procente in 2002 la 13 procente in 2030.
Comparativ, in anul 1971, in Europa, gazul natural nu ocupa decat opt procente din consumul total de energie, iar petrolul aproximativ 52 de procente si carbunele 35 de procente, insa aceasta situatie este anterioara socului petrolier din anii '70.
Potrivit Eurogas, federatia europeana a industriei gazului natural, in anul 2004 topul principalelor trei sectoare care au avut nevoie de gaz natural a avut urmatoarea compozitie: sectorul rezidential si comercial (incalzire si pregatirea alimentelor) a absorbit 38,5 la suta din total, industria cu 34,7 procente si centralele termice (productia de electricitate) cu 22,1 procente. Eurogas estimeaza ca in prezent Europa, incluzand insa si Norvegia, produce aproximativ 60 la suta din nevoile sale de gaz natural, insa, data fiind cresterea rapida a necesitatilor sale de consum, vechiul continent va deveni din ce in ce mai dependent de exterior. De fapt, Europa nu detine decat aproximativ patru procente din rezervele mondiale dovedite de gaz natural fata de 40 de procente in cazul Orientului Mijlociu si 32 de procente in cazul fostei URSS.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă