19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIn 20 de ani, producţia Romgaz va scădea de peste 5 ori

In 20 de ani, producţia Romgaz va scădea de peste 5 ori

Prospectul elaborat în vederea listării a 15% din Romgaz arată dimensiunea rezervelor dovedite, probabile şi posibile ale României şi evoluţia lor în timp. Dacă în acest moment producţia companiei este de 5,6 miliarde metri cubi, în 2037 va scădea sub 0,7 miliarde de metri cubi.

Până pe 31 octombrie acţiunile Romgaz pot fi achiziţionate în cadrul unei oferte publice ce se va derula atât la bursa din Bucureşti cât şi pe piaţa din Londra la un preţ cuprins între 24-32 lei/acţiune. Micii investitori (sub 10.000 acţiuni achiziţionate) ce au alocate 15 procente din ofertă beneficiază de un discount cuprins între 5% în prima săptămână şi 3% în cea de a doua. Dincolo de preţul acţiunilor în cadrul ofertei, interesează estimările privind rezervele companiei ce vor asigura profiturile companiei şi, implicit, dividendele acţionarilor şi cotaţiile viitoare la bursă.

 Conform prospectului, Romgaz dispune de rezerve dovedite (probabilitate de recuperare şi exploatare de 90%) de 62 mililarde metri cubi. Rezervele probabile (şansele de recuperare scad aici la minim 50%) sunt de 13 miliarde metri cubi iar cele posibile (10% probabilitate)-11,7 miliarde mc. Câmpul mediu exploatat de Romgaz are 0,45 miliarde mc de gaz dar există 17 câmpuri cu peste 1 miliard mc rezerve dovedite. Preţul la care se vor valorifica acestea este în creştere ca urmare a procesului de liberalizare demarat recent, astfel încât de la 168 dolari/1000mc se va ajunge la 368 dolari/1000 mc până în 2019 (pentru persoanele fizice alinierea va dura 6 ani în timp ce pentru consumatorii industriali doar 2).

Declinul producţiei pentru rezervele dovedite este gradual, pornind de la cei 5,6 miliarde metri cubi în prezent, 4,8 miliarde în 2015, doar 2,5 miliarde mc în 2023, 1,3 miliarde în 2013 şi 0,7 miliarde mc în 2037-în acel moment mai existând, conform estimărilor din prospectul de emisiune, doar 2,4 miliarde mc de exploatat. Dacă întroducem în ecuaţie şi rezervele probabile, în 2037 producţia va fi de 0,9 miliarde mc, cu rezerve rămase de 3,7 miliarde mc.

Din valorificarea rezervelor dovedite şi probabile Romgaz va obţine venituri brute de 25 miliarde dolari şi venituri nete de 16,7 miliarde dolari. Din veniturile brute s-au scăzut cheltuielile operaţionale de 2,9 miliarde dolari, redevenţele de 1,8 miliarde dolari, taxele percepute de economia gazdă-3,5 miliarde, costuri de capital şi costuri de abandon-0,34 miliarde dolari. Trebuie remarcat însă că veniturile nete nu sunt diluate de cota de dezvoltare, stabilită conform legii la 35% din veniturile Romgaz.

Cât vor primi acţionarii sub formă de dividende din cele 16,7 miliarde? Dacă rata de distribuţie ar fi de 50%, suma ar depăşi 8 miliarde dolari în 24 de ani. Nu e deloc rău dacă ne gândim că în acest moment, la preţurile de subscriere din cadrul IPO-ului, Romgaz este evaluată între 2,8-3,7 miliarde dolari. Pentru a determina rentabilitatea investiţiei în acţiunile Romgaz, singura necunoscută rămâne inflaţia cumulată între anii 2013 şi 2037.

Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă