6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIMM-urile trebuie diferentiate de societatile mari

IMM-urile trebuie diferentiate de societatile mari

Intreprinzatorii doresc ca modificarea Legii 31/1990 privind societatile comerciale sa nu impuna noi piedici in calea functionarii societatilor mici si mijlocii. Ei propun mai multe amendamente la proiectul de amendare a Legii 31, care sa diferentieze societatile mari de cele mici si mijlocii (cu pana la 249 de angajati).
Printre propunerile Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) se numara eliminarea dispozitiei care obliga IMM-urile sa aiba cel putin trei administratori (un singur administrator este suficient, functia de control fiind exercitata de adunarea generala a actionarilor, cu acordul cenzorilor) si a obligativitatii delegarii functiei executive catre directori. De asemenea, intreprinzatorii critica instituirea obligatorie a unui comitet de audit in cadrul consiliului de administratie (care nu este justificata in cazul IMM).
Reprezentantii intreprinzatorilor mai recomanda: marirea termenului de convocare a adunarilor generale de la 15 la 30 de zile; reducerea procentului actionariatului care poate solicita convocarea adunarii AGA extraordinare; aprobarea hotararilor AGA cu majoritate de cel putin doua treimi din drepturile de vot detinute de actionarii prezenti, dar nu mai putin de jumatate din totalul drepturilor de vot detinute de actionari; mentinerea sistemului actual de stabilire si plata a dividendelor; eliminarea mentiunilor din actul constitutiv privind directorii societatii, cu toate datele acestora; modificarea termenului pentru varsarea aportului in numerar la 24 de luni. CNIPMMR mai propune ca alegerea si revocarea presedintelui consiliului de administratie sa intre in competenta adunarii generale. De asemenea, in cazul societatilor cu raspundere limitata cu asociat unic, oamenii de afaceri arata ca deciziile adoptate pot fi semnate fara incheierea unor procese-verbale, neexistand mai multi membri ai adunarii generale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă