9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIeftinirea roamingului poate duce la cresterea tarifelor nationale

Ieftinirea roamingului poate duce la cresterea tarifelor nationale

Conform unui proiect al Comisiei Europene (CE), tarifele de roaming atat pentru piata de gros (tarifele practicate de operatori intre ei pentru utilizarea retelelor), cat si pentru piata de detail (pretul convorbirii roaming perceput utilizatorului final) vor fi plafonate.

Prin aceasta propunere de regulament, CE urmareste protectia consumatorilor, astfel incat utilizatorii de telefonie mobila sa nu plateasca tarife excesive pentru serviciile de roaming in cadrul Uniunii Europene. Conform propunerii Comisiei Europene privind noul regulament, acesta nu prescrie un pret “ideal” pentru serviciile de roaming international, ci urmareste ca tarifele acestora sa nu fie mai mari decat tarifele nationale de roaming.

Concurenta ar putea fi redusa

Operatorii locali de telefonie mobila nu doresc aceasta reglementare imediat si considera ca o astfel de masura ar putea avea ca efect majorarea tarifelor nationale. Ei considera ca piata va reduce in mod natural aceste tarife. De asemenea, acestia afirma ca, in ciuda semnalelor care vin de la CE, o reglementare excesiva a pietei poate reduce concurenta. Reprezentantii Vodafone si Orange au apreciat ca reglementarea preturilor ar trebui pusa in practica, eventual, doar pentru tarifele intre operatori. “In mod normal, acestea ar trebui sa duca la reducerea tarifelor si pentru consumatori, iar, daca acest lucru nu se intampla, abia atunci ar trebui reglementate preturile”, mai spun reprezentantii operatorilor locali de telefonie mobila.

Rata de penetrare a telefoniei, afectata

In aceste conditii, Ministerul Comunicatiilor si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniu vor face o analiza completa a situatiei, avand in vedere ca o reglementare excesiva poate duce la reducerea concurentei si a investitiilor. “Aceasta ar putea afecta rata de penetrare a telefoniei mobile, care in Romania se situeaza la 65%, una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana”, au afirmat reprezentantii celor doua institutii.
Propunerea Comisiei se afla, in prezent, in procedura de co-decizie, forma finala a regulamentului urmand sa fie decisa de statele membre, reunite in Consiliul UE, si de Parlamentul European. Pe piata locala de telefonie mobila activeaza Vodafone Romania, Orange Romania, Cosmote Romania si Telemobil. Cei patru operatori au aproape 15 milioane de clienti. Reprezentantii acestor companii s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute, la sediul MIE, cu oficiali ai institutiei, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Comunicatiilor, Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii pentru elaborarea unei pozitii a Romaniei fata de propunerea Comisiei Europene privind regulamentul pentru tarifele de roaming.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă