13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024

Hotelul iglu

Este inceput de saptamana si nu e picior de turist la Balea Cascada, in ciuda vremii frumoase. Urcam vreo 20 de minute cu telecabina, in tacere, deasupra unor rape albe, marginite, banuim noi, de soseaua Transfagarasanul, pana ajungem la Balea Lac.

Structura de cazare
va fi circulara, cu diametrul de 20 metri

Hotelul de gheata, principalul motiv pentru care am venit pana aici, se afla la cativa metri de cladirea telecabinei. Constructia de gheata seamana cu un iglu de dimensiuni mai mari, cea mai eficienta forma de conservare a caldurii. A fost gandita de o firma de arhitectura. Are o forma circulara si un diametru de aproximativ 20 de metri. Deocamdata nu este gata. Seful echipei de constructori, salvamontistul Aurelian Nica, spune ca se munceste de dimineata pana seara, pentru ca totul sa fie gata pana pe 20 ianuarie. “Acum suntem noua plus doi, unspe oameni. Mai dau si baietii de la telecabina cate o mana de ajutor. Inceputul a fost mai greu. S-a lucrat si la temperaturi de minus 15-20 de grade, si pe viscol”, povesteste Aurelian Nica. Secretul muncitorilor consta in modul de combinare a zapezii cu apa. Bucatile de gheata sunt captusite cu zapada udata cu apa. Frigul patrunzator ajuta la formarea unui “aliaj” dur si mai ales solid. In interior, prind deja forme viitoarele decoratiuni din bucati translucide de gheata. “Mi-ar mai trebui cativa muncitori”, spune Relu Nica, cu gandul ca se apropie termenul de finalizare. “Gheata o luam direct din lac. O taiem in formele pe care le dorim. Speram sa reziste pana in mai. Cand apar primele fisuri, il daramam”, ne spune si Ioan Heghes, responsabilul cu cofrajele din lemn care dau forma cladirii.
In final, constructia va avea opt camere cu pat matrimonial din gheata masiva si un bar, in care se va putea servi masa, in total peste 300 de metri patrati. Paturile vor fi acoperite cu blanuri de miel, iar temperatura in interior va fi mentinuta la valori cuprinse intre -4 si +4 grade Celsius. Masa si scaunele vor fi din gheata, luminate cu lampi fluorescente, la fel ca paharele.
Costul lucrarii depaseste 6.000 de euro, insa hotelul este deja rezervat aproape pentru toata perioada. Pretul pentru o camera este de aproximativ 1.400.000 de lei vechi.

Meniuri exclusive
la preturi de lux

Managerul general al Balea Lac, Arnold Klingeis, un tanar german care se ocupa de afacerea familiei sale, partener in proiectul hotelului alaturi de “Mountain Club Delta”, a spus ca s-a gandit si la un experiment culinar unic in Romania. “Exista varianta unui meniu exclusiv pregatit si servit dupa cerintele stelelor culinare Michelin din Franta. Pretul este de 69,00 euro de persoana. Nu cred sa mai existe in Romania vreun restaurant care sa ofere asa ceva! De altfel, dintre hotelurile de gheata din lume, acesta ar putea fi singurul cu o bucatarie Michelin”, a spus Klingeis. Michelin este un sistem de evaluare a gastronomiei de lux.
Arnold Klingeis spune ca taca-murile vor fi produse in editie limitata, special pentru Hotelul de Gheata, la fabrica de portelan “Apulum” din Alba Iulia, iar paharele, la fabrica de sticla din Avrig.

Transfagarasanul, acoperit de zapada

Intregul proiect a fost gandit ca o actiune de marketing pentru promovarea zonei, bogata in turisti la sfarsit de saptamana, dar pustie lunea si martea. De altfel, accesul se poate face exclusiv cu telecabina. Transfagarasanul este impracticabil, dar turistii au posibilitatea sa strabata pe jos tunelul auto plin de formatiuni ciudate din gheata, care duce din Sibiu in partea cealalta, la Arges, unde privelistea piscurilor de peste 2.000 de metri bate orice carte postala din Elvetia sau Austria.
Lasam in urma Balea Lac. Suntem in telecabina, in vaile adanci de sub noi s-au lasat deja primele umbre ale noptii.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă