11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul, alarmat de soarta fondurilor SAPARD

Guvernul, alarmat de soarta fondurilor SAPARD

Guvernul se declara alarmat ca pana acum au fost accesate doar 58% din totalul fondurilor anuale “SAPARD” disponibile in vederea contractarii, scadente in anul 2006. Mai mult, a constatat ca si din cele 58 % fonduri accesate majoritatea – respectiv 77,5% – o reprezinta proiectele de infrastructura locala si nu cele din domeniul agriculturii.

Prezenta activa a bancilor comerciale este esentiala pentru finantarea proiectelor SAPARD, intr-un ritm care sa asigure absorbtia fondurilor comunitare alocate masurilor acreditate. Desi Agentia SAPARD a incheiat protocoale cu 28 de banci comerciale in vederea acordarii de credite pentru cofinantare, guvernantii au constatat ca implicarea bancilor a ramas redusa.
Pe de alta parte, Guvernul recunoaste ca pana acum statul a aplicat masuri exagerat de prudentiale si de aceea a decis acordarea asa-numitei facilitati de garantare a creditelor de cofinantare. De aceea a luat in considerare necesitatea stringenta de a mari gradul de absorbtie a fondurilor comunitare prin acordarea de facilitati pentru beneficiarii privati ai programului SAPARD de a garanta creditele de cofinantare cu activele care urmeaza a fi achizitionate in cadrul proiectelor. Masura a fost introdusa prin Ordonanta de urgenta nr. 56/2005.
Noutatea consta in faptul ca aceasta garantare se poate face acum si cu activele care urmeaza a fi achizitionate prin proiectul SAPARD, prin asumarea riscului de nerecuperare a fondurilor platite necuvenit ca urmare a neregulilor sau neglijentei. Curtea de Conturi a calculat ca riscul respectiv se ridica la 5% sume platite in mod eronat din totalul sumelor platite anual in cadrul acordurilor anuale de finantare semnate. Curtea de Conturi a facut acest calcul in calitate de organism de certificare pentru programul SAPARD. Se apreciaza ca efortul financiar potential al statului va afecta exercitiul bugetar al anului 2007.
Programul Special de Pre-aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala – mai cunoscut sub forma denumirii sale prescurtate “SAPARD” – constituie principalul instrument prin care Uniunea Europeana sprijina agricultura romaneasca in procesul de preaderare.
In cadrul masurilor SAPARD acreditate (de exemplu, masura 1.1 – Imbunatatirea marketingului si prelucrarii produselor agricole si piscicole; masura 3.1 Ð Investitii in exploatatiile agricole; masura 3.4 Ð Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice pentru generarea de activitati multiple si venituri alternative), necesarul de cofinantare privata a proiectelor este de minim 50% din valoarea eligibila a proiectului Ð cu exceptia masurilor pentru zahar si seminte oleaginoase, unde rata de cofinantare privata este de minimum 70%.
Perpetuarea situatiei existente, de neaccesare a fondurilor SAPARD la totalul fondurilor destinate pentru 2000-2006, ar putea avea consecinte majore asupra alinierii la standardele de calitate in domeniul sanitar-veterinar, sanitar, fitosanitar si de mediu a majoritatii agentilor economici nationali din agricultura, piscicultura, silvicultura, servicii in spatiul rural si industria alimentara, cu consecinte asupra competitivitatii sectoarelor respective. Conform acordului multianual de finantare incheiat intre Guvernul Romaniei si Comisia comunitatilor europene, anual sunt alocate Romaniei 153 mil. euro, pe o prima perioada de timp de sase ani, respectiv 2000-2006, bani special destinati pentru imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol.

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...
Ultima oră
Pe aceeași temă