8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGripa aviara ameninta sezonul estival

Gripa aviara ameninta sezonul estival

Dupa un an 2005 dezamagitor de slab din punctul de vedere al circulatiei turistice, iata ca 2006 se anunta si mai sumbru. Daca anul trecut principalul motiv al scaderii cu circa 20% a numarului de turisti care ne-au vizitat tara au fost inundatiile, in acest an acesta va fi gripa aviara ca un spectru. Deja marii tur-operatori au inceput sa rezilieze timidele contracte ce se infiripasera. Mai tragic este ca principalele destinatii, litoralul Marii Negre si Delta Dunarii, sunt si zone afectate de virusul ucigator. Si daca pentru litoral un sezon inseamna doua luni, in schimb in Delta acesta tine 12 luni, ceea ce s-ar traduce in pierderi foarte mari, cu atat mai mult cu cat aceasta destinatie este una scumpa, ce nu se afla la indemana oricarui turist, fie el si strain. Si asa si trebuie sa fie, avand in vedere unicitatea acestui areal. Din pacate gripa aviara a retezat tot esafodajul pe care operatorii de turism din zona si-l cladisera: publicitate internationala, curse charter la Tulcea, pensiuni si hoteluri de patru si cinci stele, salupe ultramoderne, vase-dormitor de lux. Si daca 2006 va fi si un an ploios, atunci nici macar turistii romani nu vor mai veni.
Singura speranta a turismului romanesc in acest an este cel de business si de conferinte. Aici se prognozeaza o crestere de circa 20%.


“Lumea afacerilor este in continua expansiune, este de parere Lucia Morariu, presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT). Pentru litoral, pronosticul nostru, in conditiile in care vremea va fi buna, poate creste cu 10%. Pe sectorul turismului balnear nu cred ca vor fi fluctuatii. Din pacate, trebuie sa recunoastem ca anul turistic 2006 depinde de gripa aviara”.

TUI a anulat cursele charter din Scandinavia spre Romania

Cu mai putin de trei luni inaintea inceperii sezonului estival, Grupul TUI, unul dintre cei mai mari operatori turistici din lume, a anuntat ca a anulat integral cursele charter catre Romania ale diviziei TUI Scandinavia. Acestea urmau sa aduca circa 8.000 de turisti din Germania si din tarile nordice, care reprezinta o treime din numarul total al vizitatorilor pe care TUI intentiona sa-i aduca anul acesta in Romania. 90 la suta din locurile anulate erau destinate litoralului, iar restul de 10 la suta unor circuite turistice care includeau si Delta Dunarii. Prezenta gripei aviare in aceste zone a jucat un rol important, insa nu a fost singurul motiv pentru care turistii straini nu se mai inghesuie sa vina in Romania, a spus reprezentantul TUI in Romania, Ciprian Popescu. “Decizia aceasta survine ca o lipsa de interes pentru aceasta destinatie din partea potentialului client din Scandinavia. Perceptia Romaniei la nivel de client este deficitara. De ultima ora este, bineinteles, gripa aviara”, a precizat reprezentantul TUI.
In 2005, in jur de 21.000 de turisti straini au venit in Romania prin intermediul grupului TUI. Ploile de vara trecuta, iar in unele cazuri si conditiile de pe litoral au stricat insa vacanta turistilor straini. Anul acesta se adauga si gripa aviara. In ultimele saptamani, cinci focare au fost confirmate in judetul Constanta.

O nebunie la nivel general

Se pare ca gripa aviara tinde sa isterizeze intreaga Europa. Frica de virusul H5N1 a facut ca englezii sa-si inchida corbii in Turnul Londrei, suporterii francezi nu mai au voie sa-si aduca binecunoscutul cocos galic pe nici un stadion din Marea Britanie, iar germanii au pus in discutie amanarea turneului mondial de fotbal. In aceste conditii, nici nu ne mai mira ca Divizia Scandinava a TUI a anulat toate zborurile charter catre Romania. Conform opiniei reprezentantului TUI in Romania, Ciprian Popescu, directorul firmei Danubius din Constanta, “situatia se va clarifica dupa Targul International de Turism de la Berlin, care va avea loc in jurul datei de 15 martie si cand pana la sezon vor fi mai putin de 90 de zile, perioada in care, conform normelor in vigoare, se pot face anulari fara a se plati daune”. In opinia lui Ciprian Popescu, problema este, in general, la nivel de natiune si in special pentru litoral, unde economic situatia se va propaga pe linie orizontala pana la nivel de camerista. Consider ca si piata interna turistica va fi afectata, putini romani vor mai dori sa-si aduca familiile intr-o zona in care sunt drumuri nationale blocate din cauza gripei aviare.
In schimb, Roxana Balcescu, director executiv al agentiei CMB TRAVEL, considera ca piata interna nu va fi afectata: “Romanii vor continua sa mearga pe litoral. La fel, vor merge si in Turcia, in Grecia, in Egipt sau in SUA. Deci eu nu cred ca piata interna va fi afectata, in schimb cred ca in ceea ce priveste turistii straini care vor veni in Romania scaderea va fi dramatica. In Occident deja este o fobie. Si, sincera sa fiu, nu inteleg de ce ar trebui sa ne fie frica mai mult de gripa aviara, care nu a facut nici o victima in Europa, si nu ar trebui sa ne fie frica de boli ca holera, care se gaseste in India, in jungla Amazonului din Brazilia, in Africa, de febra galbena, de malarie, care afecteaza mii de persoane in Haiti, Republica Dominicana, India, Asia de Sud-Est, Africa, boli grave din care se moare”.

ANAT cere sustinere guvernamentala

Pozitia Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism cu privire la impactul gripei aviare asupra sezonului turistic 2006 este clara: “Toate tarile care au avut probleme de imagine care sa afecteze turismul au initiat programe de promovare agresive, afirma Mihai Draghici, vicepresedinte ANAT. Asa s-a intamplat si in Turcia, si in Egipt si in alte tari civilizate. La acest moment scaderea numarului de turisti straini care ar fi venit in vacanta in Romania este de 8%. Daca lucrurile evolueaza la acelasi mod, estimam o scadere a numarului de turisti straini de circa 25%, ceea ce inseamna aproximativ 30.000 de vizitatori straini. Daca luam in calcul si turistii individuali, cifra ar putea fi si mai mare”.
Din punctul de vedere al hotelierilor, acestia analizeaza orientarea ofertei pentru acest an, pentru turismul intern, pentru a contracara pierderea cauzata de renuntarile de pe incoming. Aceasta in conditiile in care in toamna, la Bursa de Turism de pe Litoral, acestia anuntasera majorari de tarife pentru sezonul estival cuprinse intre 20 si 25%. “Este un lucru foarte sensibil. Daca vor exista plaje amenajate, investitii in agrement si servicii sensibil mai bune, poate vor atrage mai multi turisti romani care sa vina pe litoral in aceasta vara”, a conchis Mihai Draghici, vicepresedintele ANAT.

Circuitele turistice ar putea ramane neafectate

La acest moment specialistii din turism considera ca atat Litoralul, cat si Delta vor fi afectate de gripa aviara, dar spera ca turismul de circuit sa fie panaceul “industriei fara fum”. In acest sens am luat legatura cu Gheorghe Fodoreanu, managerul firmei Visit Romania, una dintre cele mai mari agentii de turism care s-a specializat pe incoming. “Cred ca centrele de gripa aviara se vor inmulti, este de parere G. Fodoreanu. In aceasta situatie lumea isi va pune probleme serioase, iar retragerea TUI e un semn negativ. Pe de alta parte, cred ca segmentul circuite in Romania nu va fi afectat. Si aici ma refer la cele rurale, montane, balneo, cele tematice si cele religios-culturale. Si ca sa fim sinceri, cei mai multi turisti straini vin in tara noastra pe circuite, nu pe litoral sau in Delta Dunarii. De aceea sunt optimist, cred ca depasim anul 2005 cu toata gripa aviara. Asta in conditiile in care nu mai apar si alte calamitati, cum ar fi inundatiile. Dar pe langa gripa aviara turismul romanesc se confrunta cu alta problema majora: politica taxelor. Pretul produselor turistice ar putea fi mai mic daca ar exista o cota unica de 9% pentru outgoing si 0% pentru incoming, facandu-ne sa fim competitivi ca pret si pe pietele externe”. La acest moment se percepe o taxa de 9% pentru cazare si mic dejun si de 19% pentru pranz, cina si alte servicii.

Cele mai citite

90 de blocuri din Capitală, fără apă caldă până la finalul lunii

Aproximativ 90 de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă începând de astăzi și până pe 30 aprilie, pentru modernizarea unui tronson de...

Blinken acuză Beijingul de genocid în provincia Xinjiang

Beijingul continuă să comită genocid împotriva uigurilor și a altor minorități din provincia sa Xinjiang, a arătat secretarul de stat american Antony Blinken într-un...

România va avea un nou stadion ultramodern! Primarul a anunțat începerea studiului de fezabilitate

Finalista Cupei României, Oțelul Galați, va avea un stadion nou. Anunțul a fost făcut de primarul oraşului, Ionuţ Pecheanu, care a anunțat începerea studiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă