15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGrecia riscă noi măsuri de austeritate, din cauza creşterii deficitului bugetar

Grecia riscă noi măsuri de austeritate, din cauza creşterii deficitului bugetar

Deficitul bugetului de stat al Greciei a continuat să crească în noiembrie, iar în primele 11 luni s-a majorat cu 5,1%, la 20,52 miliarde de euro, ceea de face probabile noi măsuri de austeritate, în condiţiile în care ţinta anuală de 9% din PIB va fi probabil depăşită cu un punct procentual, potrivit Mediafax.

Economia se va contracta potrivit estimărilor cu cel puţin 5,5% în acest an, trasă în jos de sectorul construcţiilor, care la momentul aderării Greciei la zona euro era principalul motor de creştere.

Activităţile de construcţii, în funcţie de volum, au scăzut cu 37,8% în primele opt luni ale anului, în timp ce numărul autorizaţiilor de construcţie s-a redus cu 30,6%.

Ţintele bugetare din acest an depindeau în mare măsură de taxe de urgenţă introduse în septembrie, după ce creditorii internaţionali ai Greciei au ameninţat că ratarea obiectivelor din acordul de finanţare va determina blocarea tranşelor de împrumut, dar recesiunea a anulat majoritatea veniturilor suplimentare anticipate de guvern.

Potrivit planului de buget pentru 2012 aprobat săptămâna trecută, deficitul bugetar este aşteptat să scadă în acest an la 9%, de la 10,6% în 2010, ţintă considerată fezabilă de către Ministerul de Finanţe.

“Declinul veniturilor va fi rezolvat în decembrie, când noile taxe vor produce efecte”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Un oficial guvernamental s-a arătat însă mai puţin optimist.

“Dacă trendul actual al cheltuielilor şi veniturilor continuă, deficitul va fi de circa 10% din PIB, nu de 9%”, a spus oficialul.

Noile taxe includ un impozit de până la 5% pe veniturile personale şi o taxă imobiliară care dacă nu este plătită are drept consecinţă deconectarea de la reţeaua de electricitate.

Aceste măsuri nu au stimulat veniturile nete fiscale al Greciei, care au scăzut în perioada ianuarie-noiembrie cu 3,1%.

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...
Ultima oră
Pe aceeași temă