Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Gigacaloria, ultimul bastion al economiei comuniste

In conditiile in care blocajul financiar in sistemul energetic se adanceste pe zi ce trece, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR-1903 - solicita liberalizarea de urgenta a pretului gigacaloriei si adoptarea unor masuri ferme ...

Share

Rl online 0 comentarii

12.10.2005 - 00:00
In conditiile in care blocajul financiar in sistemul energetic se adanceste pe zi ce trece, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR-1903 - solicita liberalizarea de urgenta a pretului gigacaloriei si adoptarea unor masuri ferme pentru dizolvarea lantului de datorii ce leaga termocentralele cu furnizorii de utilitati.
Reprezentantii UGIR-1903 spun ca majorarea in medie cu peste 50% a pretului la gaze naturale, pacura, combustibil lichid usor (CLU) sau abur tehnologic (AT) impune o majorare corespunzatoare a tarifelor pentru apa calda si termoficare, insa Guvernul intervine si aici, obligand termocentralele sa vanda agentul termic la preturi mai joase decat propriile costuri. Efectul nu este nici pe departe acea protectie a populatiei fata de iminentele scumpiri, ci aruncarea unei intregi ramuri industriale - cea producatoare de caldura - intr-un cerc vicios al datoriilor imposibil de platit si creantelor imposibil de recuperat.
"Iata ca si acest guvern intervine, in aceeasi maniera, obligand termocentralele si furnizorii de caldura la compromisuri profund anticoncurentiale, se arata intr-un document remis presei de UGIR-1903. In loc sa actioneze pentru ieftinirea combustibililor, actuala guvernare impune termocentralelor sa achizitioneze energie cu 50% mai scumpa fata de 1 ianuarie 2005 si sa vanda apoi agent termic cu doar 20% mai scump. Controlata politic, gigacaloria romaneasca reprezinta poate ultimul bastion al economiei comuniste ramas neatins. In timp ce furnizorii de caldura sunt obligati sa faca dumping, pentru ca guvernantii sa nu intre in iarna cu imaginea sifonata, populatia este tinuta captiva in acest sistem de termoficare centralizata".
UGIR-1903 solicita ca termocentralele sa fie alimentate, pe timp de iarna, cu combustibili direct de la rezervele de stat, la preturi preferentiale. In acest fel, nu vor mai fi necesare nici scumpirile treptate ale gigacaloriei, nici compromisurile care genereaza blocaj financiar. Iar datoriile istorice trebuie sa fie sterse.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...