12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGhidul oraşelor şi arenelor Mondialului din Africa de Sud

Ghidul oraşelor şi arenelor Mondialului din Africa de Sud

O lună de fotbal, zece stadioane şi tradiţii locale potenţate de investiţii de sute de milioane de euro. Este un prolog extrem de sumar al Campionatului Mondial din Africa de Sud, care va debuta pe 11 iunie. În întâmpinarea acestui eveniment global, publicaţia britanică The Independent a realizat un dosar cu localităţile şi arenele care vor găzdui întrecerea sportivă.

Johannesburg înseamnă Soccer City şi Ellis Park

Cu o populaţie de peste trei milioane de persoane, dintre care în jur de 70 la sută africani, Johannesburg este cel mai mare şi mai bogat oraş al Africii de Sud, născut în urma goanei după aur din secolul al XIX-lea.

Un district al Johannesburgului este Soweto, centru al rezistenţei care a dus în cele din urmă la căderea regimului apartheid, caracterizat prin marginalizarea sistematică a populaţiei de culoare. În Soweto s-au afirmat laureaţii premiului Nobel Neslon Mandela şi Desmond Tutu.

Situat la aproape 2.000 de metri altitudine, Jo’Burg, aşa cum îl denumesc localnicii, poate oferi temperaturi scăzute între iunie şi august, lunile de iarnă în această regiune.

Principalul stadion din oraş este Soccer City, o arenă construită în 1987 şi renovată anul trecut pentru a putea primi aproape 95.000 de oameni.

Pe Soccer City se vor juca primul şi ultimul meci al Campionatului Mondial, adică marea finală.

Stadionul este construit şi colorat în aşa fel încât să semene cu o imensă tigvă, plantă erbacee, portocalie-maronie, ca un dovleac, care la maturitate capătă o consistenţă lemnoasă, fiind deseori folosită ca vas de gătit.

Luminile instalate la baza arenei vor recrea imaginea unei oale din tigvă puse pe foc.

Investiţie de peste 300 de milioane de euro, Soccer City stă în sud-vestul oraşlui, lângă Soweto, pe locul în care, în 1990, peste 100.000 de mii de sud-africani s-au strâns pentru a asculta discursul istoric în care Nelson Mandela, abia eliberat din închisoare, a cerut o ţară unită.

Al doilea stadion al Johannesburgului, dar primul ca vârstă, este Ellis Park, construit în 1982 şi modernizat la o capacitate de 62.000 de locuri.

Pe Ellis Park s-a disputat finala Campionatului Mondial de Rugby din 1995, câştigată de Africa de Sud, eveniment folosit de preşedintele de atunci, Nelson Mandela, pentru a aduce împreună populaţia albă şi cea de culoare.

Pe acest stadion s-a filmat şi pelicula “Invictus”, regizată de Clint Eastwood, cu Morgan Freeman în rolul lui Mandela.

“Domul” din Cape Town

Înfiinţat în 1652 ca popas pentru vasele europene cu destinaţia Asia, pe o peninsulă care atinge Oceanul Atlantic la Capul Bunei Speranţe, Cape Town este acum principalul oraş turistic al Africii de Sud, gazda celor mai importante podgorii din ţară şi capitala legislativă. 

Aşezat lângă mare, între Insula Robben – locul unde Mandela a fost încarcerat pentru 18 ani – şi Muntele Table, Cape Town Stadium are o suprafaţă de 37.000 de metri pătraţi şi o capacitate de 70.000 de spectatori. Este cea mai scumpă construcţie din istoria oraşului, depăşind cu mult 400 de milioane de euro.

Arena este dotată cu un acoperiş ondulat, de sticlă, care nu blochează priveliştea oferită de muntele din apropiere. La exterior, stadionul beneficiază de consolidare antifonică, astfel încât rezidenţii care nu participă la meciuri să nu fie foarte deranjaţi de gălăgia fanilor.

Noul stadion a fost construit pe locul arenei Green Point, într-o zonă denumită de coloniştii olandezi, în secolul al XVIII-lea, Waterplaats, adică linia de coastă.

Durban şi “stadionul unităţii”

Portul estic Durban, cel mai aglomerat din Africa, şi-a luat numele după un guvernator colonial britanic.

În oraş trăieşte o consistentă comunitate indiană, din care a făcut parte odată şi Mahatma Gandhi, părintele independenţei Indiei.

Zona centrală a localităţii este denumită eThekwini, ceea ce înseamnă “lângă port” în limba triburilor zulu.

Stadionul Moses Mabhida, denumit după un modest fiu de fermier ajuns secretar general al Partidului Comunist Sud-African, poartă simbolistica steagului naţional.

Deasupra tribunelor, pe axul central al arenei, se înaltă un arc de peste 100 de metri, în formă de “Y”, punctul cel mai ridicat reprezentând unitatea unei ţări răvăşite cândva de apartheid.

Un aspect interesant: arcul este îndeajuns de solid pentru a susţine un funicular care conduce amatorii de senzaţii tari către punctul cel mai înalt, de unde aceştia fac poze sau chiar bungee-jumping.

Turiştii vor fi de altfel principala destinaţie a stadionului după Campionatul Mondial, întrucât numai fondurile strânse de la vizitatori pot face viabil un proiect care a costat peste 250 de milioane de euro.

Loftus Versfeld, stadionul din capitală

Robert Owen Loftus Versfeld, omul care a adus rugby-ul în Africa de Sud, dă numele arenei de 50.000 de locuri din capitala administrativă Pretoria.

Stadionul a fost construit în 1906 şi consolidat în 1928, în ultimii 15 ani găzduind meciuri din cadrul Campionatului Mondial de Rubgy (1995) şi al Cupei Africii pe Naţiuni (1996).

Situată la doar 50 de kilometri de Johannesburg, la o altitudine de 1350 de metri, Pretoria a fost fondată în 1855. Este dominată de un climat subtropical-umed, cu veri lungi şi fierbinţi şi ierni scurte şi răcoroase.

“Floarea soarelui” din Port Elizabeth

Elizabeth vine de la numele soţiei celui care a fondat oraşul sudic devenit liderul industriei auto din Africa de Sud. Localnicii îl denumesc, simplu, PE. Este al cincilea oraş din ţară, ca mărime.

Stadionul care a costat în jur de 200 de milioane de euro poartă numele primului preşedinte de culoare din istoria ţării, Nelson Mandela.

Cu o capacitate de 48.000 de locuri, Nelson Mandela Bay este poreclit “Florea Soarelui” pentru că acoperişul său luminescent a fost configurat pentru a semăna cu petalele unei flori.

Totuşi, structura arenei este dură, astfel încât să reziste vântului care bate puternic dinspre Oceanul Indian.

Bloemfontein şi Free State Stadium

Un alt oraş care se înscrie în semnatica florală este capitala juridică a Africii de Sud, Bloemfontein, în traducere “Fântâna florilor”.

Free State Stadium îşi trage denumirea din fostul “stat liber” Afrikaner Orange, o republică independentă înfiinţată în secolul al XIX-lea de urmaşii coloniştilor europeni.

Arena poate găzdui 48.000 de euro şi, cel mai probabil, va fi plină ochi întrucât în zonă trăiesc unii dintre cei mai entuziaşti suporteri din Africa de Sud.

Cel mai important eveniment trăit până acum de fanii sud-africani pe Free State Stadium a fost eliminarea Spaniei de către Statele Unite, în semifinalele Cupei Confederaţiilor de anul trecut. Spaniolii deţineau, până la acel meci, un record de 35 de meciuri consecutive fără înfrângere.

Altă ocazie festivă, găzduită în 1995, a fost partida de rugby dintre Noua Zeelandă şi Japonia, câştigată de All Blacks cu un incredibil 145 la 17.

“Zebra” din Mbombela

Mbombela, fostul Nelspruit, este un oraş de peste 200.000 de locuitori, situat în nord-estul ţării, la câteva zeci de kilometri de faimosul Parc Naţional Kruger.

În limba swati, mbombela înseamnă “o mulţime de oameni adunaţi într-un loc mic”. Însă Mbombela Stadium nu este tocmai un loc restrâns întrucât poate primi 46.000 de oameni.

Arena încearcă să se “topească” în peisajul oferit de parcul naţional. Astfel, cei 18 stâlpi care susţin acoperişul sunt coloraţi în portocaliu, invocând imaginea unor girafe. Iar scaunele poartă amprenta dungilor alb-negre ale zebrelor. Nu doar atât: coridoarele arenei sunt vopsite în verde, ca vegetaţia, în albastru-celest sau în galben, precum asfinţitul.

Însă panorama stadionului a fost pătată de un incident tragic, în care un consilier local a fost împuşcat de un grup de bărbaţi mascaţi după ce lansase acuzaţii de corupţie în procesul construcţiei arenei în valoare de peste 120 de milioane de euro. 

Acest incident a urmat deciziei unei instanţe locale de a obliga municipalitatea să plătească în jur de 600.000 de euro unui clan pentru terenul pe care a fost construit Mbombela Stadium. Iniţial, autorităţile locale intenţionau să efectueze o plată simbolică de sub un euro.

Polokwane şi stadionul anti-apartheid

Fost Pietersburg, Polokwane are o populaţie majoritară albă, însă minoritatea de culoare este în creştere continuă. Din rândul acesteia a fost ales numele stadionului: Peter Mokaba. Un fost luptător împotriva separaţionismului, care s-a făcut cunoscut prin forţa combativă şi personalitatea carismatică.

Decedat în 2002, la doar 43 de ani, Mokaba a dat numele unei arene de 46.000 de locuri, scumpă de peste 120 de milioane de euro.

Construit în mare parte din beton, stadionul a fost gândit pentru a semăna cu un copac boabab, “copacul cu fundul în sus”, cum este cunoscut în folclor. 

Royal Bafokeng din Rustenburg

Stadionul Royal Bafokeng, o arenă în formă de şa construită în anii ’90, stă într-o zonă recunscută prin minele de platină, bogăţie care îi conferă un statut semi-autonom, administrat de tribul cu acelaşi nume, compus din 300.000 de membri.

În apropiere se află Sun City, un grup de cazinouri în stilul celor din Las Vegas.

Oraşul-mamă, Rustenburg, în traducere “Oraşul liniştii”, este localizat în nord-vestul Johannesburgului.

 

 

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă