4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGermania, modernă şi tradiţională. Destinaţia perfectă pentru toate gusturile

Germania, modernă şi tradiţională. Destinaţia perfectă pentru toate gusturile

Cu peste 80 de milioane de locuitori, cea mai mare naţiune a Uniunii Europene se află printre puţinele ţări despre care se poate spune că şi-a lăsat o puternică amprentă asupra omenirii. Şi o face cu succes în continuare, fie că vorbim despre contribuţia la economia europeană şi mondială, dezvoltarea culturi , schimbarea sociala sau protecţia drepturilor omului.

Un tărâm al permanentelor inovaţii în ştiinţă şi tehnologie, ţara care a inventat presa de scris, automobilul, aspirina şi tehnologia MP3, Germania este un adevărat motor economic şi politic, cu peisaje extraordinare, oraşe vibrante şi cosmopolite, o cultură extraordinară şi cu o puternică conştiinţă a unei istorii zbuciumate care pendulează între teroare şi măreţie.

Fie că vorbim de oameni de ştiinţă precum Albert Einstein sau Max Planck, de monştri sacri ai muzicii clasice, Beethoven, Bach, Mozart, Brahms, Wagner sau Strauss, scritorii Goethe sau fraţii Grimm, Germania a lăsat lumii o moştenire fantastică care şi astăzi face deliciul milioanelor de turişti prin intermediul numeroaselor muzee sau caselor memoriale dedicate operelor sau vieţii acestor oameni şi nu numai.

Însă Germania nu este doar o bijuterie a culturii, ci este şi o adevarată nestemată geografică. Având la dispoziţie toate formele de relief, de la Alpii Bavarezi în sud cu ale lor pajişti alpine verzi pe care pasc alene animale domestice şi până la văile marilor râuri care se strecoară printre livezi şi păduri de poveste, Germania este o încântare totală pentru orice călător. Este un loc în care tradiţia şi istoria milenară prezente prin intermediul arhitecturii şi faimoaselor castelelor romantice, precum Neuschwanstein din Bavaria, întâlneşte cosmpolitanismul secolului XXI din marile oraşe, într-un melanj aproape perfect.

Acum că vine toamna şi sezonul rece, poate cele mai potrivite locuri pentru călătorii le reprezintă marile oraşe, acolo unde vă puteţi rătăci pe străduţe încărcate de istorie şi cultură, puteţi face excursii rapide în afara acestora sau să savuraţi o bere germană în miile de berării nemţeşti.

Berlin, un oraş cosmpolit şi plin de viaţă

Poate unul dintre cele mai pline de viaţă şi fascinante oraşe din lume este capitala Germaniei, Berlin. La 20 de ani după Căderea Zidului, Berlinul este deopotrivă un loc al strălucirii moderne şi al întunecate istorii care încă apasă pe oraş. Când vine vorba de modă, artă, design sau muzică, capitala Germaniei dă tonul, precum o facea New York-ul în anii ’80. Ceea ce îi atrage pe oameni atât de mult la Berlin este mediul foarte tolerant, deschis şi tânăr, unde creativitatea şi experimentarea sunt cuvintele la ordinea zilei.

Cu toate acestea, istoria este încă foarte vie la Berlin, un oraş aflat de-a lungul istoriei în bătaia puştii. Faimoasele Reichstag, poarta Brandenburg sau muzeul Checkpoint Charlie şi ceea ce a mai rămas din Zidul Berlinului sunt dovada vie a faptului că nu poţi scăpa de istorie în acest oraş şi că noul se îmbină cu vechiul la orice pas. În ciuda ritmului pe repede înainte, Berlinul nu este un oraş haotic sau nesigur, traficul este lejer, transportul public este de invidiat, iar preţurile din magazine sau restaurante sunt acceptabile.

Dacă aveţi drum pe la Berlin în curând iată ce puteţi face acolo:

• Fiţi la înălţime în turnul de televiziune. Bucuraţi-vă de o panoramă la 360 de grade a Berlinului din turnul Fernsehturm, cea mai înaltă structură din oraş.
• Vizitaţi Reichstag-ul, fosta clădire a Parlamentului german, unul dintre obiectivele turistice emblematice ale capitalei.
• Faceţi o incursiune în istorie la Muzeul Checkpoint Charlie, un adevărat simbol al Războiului Rece.
• Lăsaţi-vă cucerit de artă contemporană la Hamburger Banhhof. Admiraţi o colecţie impresionantă de artă contemporană în această staţie de tren din secolul XIX , reamenajată
• Mergeţi la show-ul de cabaret de la Bar jeder Vernuft. Retrăţi strălucitoarea atmosfera a anilor ’20 în acest loc art-nouveau care găzduieşte permanent show-uri de cabaret.

Munchen, tradiţie şi romantism

Aflat poate la capătul opus faţă de Berlin, atât din punct de vedere geografic cât şi din punct de vedere al stilului de viaţă, Munchenul este un oraş prosper, modern în multe feluri, dar care încă îşi păstrează din farmecul vieţii tihnite de provincie. Chiar dacă pe străzile oraşului bavarez probabil o să vedeţi ultimele modele de BMW-uri, magazine cu haine de ultima ora sau sedii moderne de companii, oraşul Munchen păstrează tradiţia şi folclorul german, locuitorii spunând despre metropola lor, că este de fapt un sat global.

Iată ce puteţi face dacă ajungeţi în Munchen:

• Alegeţi o excursie de o zi la Berchtesgaden, o cabană montană din Alpii Bavarezi acolo unde Hitler şi membrii partidului nazist obişnuiau să se retragă. Este un loc cu privelişti superbe însă de care Hitler nu s-a putut bucura deoarece acesta suferea de vertigo.

• Faceţi o excursie de mai multe zile pe drumul dintre Munchen şi Frankfurt, probabil cea mai pitorească destinaţie turistică din Germania. Aici vă veţi întâlni cu superbele şi romanticele castele bavareze, monumente istorice impresionate şi un peisaj natural absolut încântător

• Trageţi o fugă la castelele Neuschwanstern şi Linderhof. Ascuse în Alpii Bavarezi, aceste castele încărcate de istorie şi magie, construite de Regele Ludovic al II-lea al Germaniei sunt un obiectiv de neratat dacă ajungeţi la Munchen. Vizita durează aproape o zi.

Zece lucruri inedite despre germani şi Germania:

– Există peste 300 de varietăţi de pâine în Germania
– În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un submarin german s-a scufundat din cauza unei toalete stricate
– Germanii răspund la telefon folosind prenumele lor, în loc de Alo!
– Germania are cele mai multe fan cluburi de fotbal din lume
– 70% din autostrăzile germane nu au limită de viteză
– Germanii sunt pe locul doi la consumul de bere din lume, după cehi
– Catedrala din oraşul Ulm este cea mai înaltă biserică din lume, cu 161.53 metri.
– În 2005, Germania producea 35% din energia eoliană a lumii
– Germanii sunt printre cei mai mari fani ai reciclării, cu peste 48% dintre deşeuri fiind recilate. Ei sunt depăşiţi doar de austrieci şi elveţieni.
– În Germania sunt peste 5700 de muzee, cam cât muzeele Italiei şi Marii Britanii la un loc

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă