Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Frauda, un fenomen ingrijorator pentru industria asigurarilor

Frauda in asigurari reprezinta un fenomen ingrijorator si pentru industria autohtona de profil, chiar daca inca nu se poate vorbi despre o piata matura. Valoarea pietei de asigurari s-a ridicat in 2005 la 1,2 miliarde euro. Potrivit ...

Share

Dana Dobre 0 comentarii

16.03.2006 - 00:00
Frauda in asigurari reprezinta un fenomen ingrijorator si pentru industria autohtona de profil, chiar daca inca nu se poate vorbi despre o piata matura. Valoarea pietei de asigurari s-a ridicat in 2005 la 1,2 miliarde euro.
Potrivit declaratiilor oficiale, frauda de pe aceasta piata nu poate fi inca estimata, dar cum industria de asigurari s-a dezvoltat continuu in ultima perioada, este posibil ca si fraudele sau incercarile de fraudare sa urmeze aceeasi tendinta. Prin urmare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a adoptat deja norme care vin in sprijinul combaterii fraudei si a constituit, in acelasi timp, si un serviciu cu atributii in acest sens. In asigurari, frauda este conceputa ca fiind o inselaciune deliberata comisa impotriva sau de catre un asigurator, un producator sau un consumator pentru a obtine un castig financiar. Cei implicati in frauda pot fi consumatorii de asigurare, lucratorii societatii de asigurare, agenti de politie constatatori, precum si alte entitati.
Tot potrivit specialistilor, frauda a existat si va exista intotdeauna in sistemul de asigurari. Daca in strainatate cele mai multe fraude se inregistreaza pe segmentul asigurarilor de viata, in Romania "vedetele" sunt asigurarile auto. Si asta pentru ca, in prezent, pe piata exista in jur de 3,5 milioane de autovehicule asigurate RCA (raspundere civila auto).

Forme de fraudare

Cel mai intalnit caz de frauda sau de incercare de fraudare este reclamatia de dauna frauduloasa. Astfel, posesorul asigurarii poate cere despagubiri, chiar daca in mod real nu ar avea dreptul la acestea.
In cazul asigurarilor de autovehicule, cererile de indemnizare pot imbraca forme de fraudare in cazul intocmirii schemelor de reparare a coliziunilor de autovehicule. Tot ca manifestari frauduloase sunt cunoscute obtinerea de documente de asigurare pe baza de informatii frauduloase, falsificarea datelor de incepere a raspunderii asiguratorului de cele mai multe ori dupa producerea accidentului de autovehicul, raportari despre existenta unor accidente care nu au avut loc, despre vatamari corporale exagerate ca dimensiuni si timp de ingrijire, despre accidente care nu s-au produs, abandon fraudulos al autovehiculului pentru a inscena furtul, autoincendieri ale autovehiculului pentru a inscena distrugerea etc.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...