30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFrauda, un fenomen ingrijorator pentru industria asigurarilor

Frauda, un fenomen ingrijorator pentru industria asigurarilor

Frauda in asigurari reprezinta un fenomen ingrijorator si pentru industria autohtona de profil, chiar daca inca nu se poate vorbi despre o piata matura. Valoarea pietei de asigurari s-a ridicat in 2005 la 1,2 miliarde euro.
Potrivit declaratiilor oficiale, frauda de pe aceasta piata nu poate fi inca estimata, dar cum industria de asigurari s-a dezvoltat continuu in ultima perioada, este posibil ca si fraudele sau incercarile de fraudare sa urmeze aceeasi tendinta. Prin urmare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a adoptat deja norme care vin in sprijinul combaterii fraudei si a constituit, in acelasi timp, si un serviciu cu atributii in acest sens. In asigurari, frauda este conceputa ca fiind o inselaciune deliberata comisa impotriva sau de catre un asigurator, un producator sau un consumator pentru a obtine un castig financiar. Cei implicati in frauda pot fi consumatorii de asigurare, lucratorii societatii de asigurare, agenti de politie constatatori, precum si alte entitati.
Tot potrivit specialistilor, frauda a existat si va exista intotdeauna in sistemul de asigurari. Daca in strainatate cele mai multe fraude se inregistreaza pe segmentul asigurarilor de viata, in Romania “vedetele” sunt asigurarile auto. Si asta pentru ca, in prezent, pe piata exista in jur de 3,5 milioane de autovehicule asigurate RCA (raspundere civila auto).

Forme de fraudare

Cel mai intalnit caz de frauda sau de incercare de fraudare este reclamatia de dauna frauduloasa. Astfel, posesorul asigurarii poate cere despagubiri, chiar daca in mod real nu ar avea dreptul la acestea.
In cazul asigurarilor de autovehicule, cererile de indemnizare pot imbraca forme de fraudare in cazul intocmirii schemelor de reparare a coliziunilor de autovehicule. Tot ca manifestari frauduloase sunt cunoscute obtinerea de documente de asigurare pe baza de informatii frauduloase, falsificarea datelor de incepere a raspunderii asiguratorului de cele mai multe ori dupa producerea accidentului de autovehicul, raportari despre existenta unor accidente care nu au avut loc, despre vatamari corporale exagerate ca dimensiuni si timp de ingrijire, despre accidente care nu s-au produs, abandon fraudulos al autovehiculului pentru a inscena furtul, autoincendieri ale autovehiculului pentru a inscena distrugerea etc.

Cele mai citite

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă