22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFondurile in actiuni au avut in 2005 o crestere de 385%

Fondurile in actiuni au avut in 2005 o crestere de 385%

Pe piata fondurilor mutuale din Romania sunt prezente in momentul de fata 26 de fonduri, clasificate de UNOPC in functie de strategia investitionala. Astfel, trei fonduri sunt monetare, sase de obligatiuni, opt diversificate si noua de actiuni.
In componenta fondurilor din primele doua categorii intra in marea majoritate instrumente cu venit fix, respectiv depozite bancare, titluri de stat, obligatiuni sau certificate de depozit, cea de-a treia categorie este compusa din fonduri cu un portofoliu alcatuit partial din instrumente cu venit fix si partial din actiuni, in timp ce in ultima categorie se incadreaza fonduri cu investitii preponderente in actiuni. Totalul sumelor plasate in fonduri de investitii reprezinta aproximativ 135 milioane euro, din care aproximativ 21% in fonduri de actiuni, 28% in fonduri diversificate si 51% in fonduri monetare si de obligatiuni (conform datelor furnizate de UNOPC la 1 februarie 2006). Pentru comparatie, in Ungaria, de exemplu, piata fondurilor deschise de in-vestitii insumeaza active de 5.800 milioane euro detinute de 109 fonduri, in Cehia, suma totala este de 4.890 milioane euro, iar numarul de fonduri este de 59. Mai mult, in tarile vest-europene, detinerile fondurilor de investitii sunt si mai mari, ajungand la sute si chiar mii de miliarde de euro, fondurile fiind practic principalii investitori pe piata bursiera.

Evolutia fondurilor in 2005

“Cea mai mare crestere a activului in anul 2005 este inregistrata de fondurile de actiuni, respectiv 385%, crestere provenita in cea mai mare parte din subscrieri de unitati de fond, in timp ce cresterea activului net datorita evolutiei pozitive a pietei a fost de 35,2%”, afirma analistul financiar Lucian Albulescu de la Swiss Capital. Urmeaza fondurile diversificate, cu o crestere a valorii totale a portofoliului administrat de 234%, in timp ce fondurile monetare au atras mai putini investitori, valoarea totala a activelor scazand cu 10%.

Perspective

Situatia tinde sa se imbunatateasca si in tara noastra, in conditiile in care tot mai multi investitori recurg la a-si plasa investitiile in unitati de fond, care au asigurat in ultimul an randamente mai mari decat cele oferite de dobanzile bancare.
Cu toate acestea, lipsa de incredere a investitorilor in fondurile mutuale, datorata in primul rand falimentului FNI si a altor insuccese de acest gen, fac ca piata sa ramana inca la un nivel destul de scazut.
Progresele semnificative din ultimii ani ale legislatiei in domeniul fondurilor garanteaza o mult mai buna supraveghere a acestor organisme de catre CNVM astfel incat sa se evite situatiile de criza de pana acum.
Astfel, fondurile sunt obligate sa raporteze periodic la CNVM actiunile pe care le au in portofoliu, iar valoarea acestora, calculata prudential, este certificata de o banca-custode.
O eventuala crestere a pietei ar putea fi data si de aparitia unor fonduri de pensii, care lipsesc in momentul de fata cu desarvarsire din oferta de pe piata de la noi din tara, si fondurile imobiliare, destinate investitorilor de talie mare.

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Rafael Nadal, victorie la revenirea în circuitul ATP! Spaniolul s-a calificat în turul secund la Barcelona

La revenirea în circuitul profesionist după mai bine de trei luni de absență, Rafael Nadal s-a calificat în turul secund al turneului ATP 500...
Ultima oră
Pe aceeași temă