19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFondul Proprietatea, prea bun ca sa fie adevarat

Fondul Proprietatea, prea bun ca sa fie adevarat

Fondul Proprietatea este o idee extraordinara si oportuna, apreciaza operatorii pietei autohtone de capital, care asteapta insa cu un entuziasm moderat punerea in practica a acestei initiative guvernamentale.
Guvernul a aprobat joi ca Fondul Proprietatea, destinat platii despagubirilor acordate fostilor proprietari ale caror imobile nationalizate nu pot fi restituite in natura, sa fie listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in prima jumatate a lui 2006. Fondul va avea active de opt miliarde euro si va fi constituit sub forma unui organism de plasament colectiv.

Proiectul nu se va materializa prea repede

“Este o idee extraordinara. Partea slaba a acestui proiect este insusi faptul ca este doar un proiect”, a declarat presedintele societatii de servicii de intermediere financiara Intercapital Invest, Razvan Pasol, care a mentionat alte proiecte care au ramas in acest stadiu – listarea titlurilor de stat, programul “O piata puternica”, tranzactiile in marja. Concretizarea acestui proiect – a apreciat Pasol – ar duce la o crestere foarte importanta de capitalizare si la o diversificare a structurii emitentilor, insa “unele lucruri sunt prea bune pentru a fi adevarate”. Presedintele Intercapital Invest considera ca acest proiect nu se va materializa intr-un timp asa de scurt, iar procesul va dura mai mult decat primul semestru din 2006, amintind de cazul listarii Transelectrica, prevazuta initial pentru iunie 2005 si care va avea loc probabil abia peste un an fata de data programata.
Capitalul social al Fondului Proprietatea va fi format din active ale unui numar de peste 100 de firme cu capital de stat – Transelectrica, Transgaz, Petrom, RomTelecom – si va fi impartit in actiuni care vor fi transmise cu titlu gratuit fostilor proprietari (posesorilor titlurilor de despagubire).

Dificultatile, greu de apreciat

Directorul general al BVB, Stere Farmache, a declarat la randul sau ca Fondul Proprietatea este o institutie foarte specifica, ce iese din cadrul uzual al listarilor la BVB si ca este greu de apreciat ce dificultati ar putea aparea in acest proces. “Nu stim exact dimensiunea acestui fond. Trebuie sa il vedem asezat, conturat, cu conducere, cu active, cu actionari”, a spus Farmache. Oficialul BVB a aratat ca pentru listare Fondul trebuie sa vina cu o solicitare in acest sens si sa se incadreze in cerintele bursei, procesul urmand sa dureze, din momentul solicitarii, intre o luna si trei-patru luni.

Unul dintre cele mai tranzactionate instrumente

“Listarea Fondului Proprietatea nu poate fi considerata decat oportuna pentru piata bursiera, data fiind oferta inca redusa de titluri atractive de la cota BVB. Este inca prea devreme pentru a face estimari privind volumele tranzactionate si cursurile la care se vor tranzactiona aceste titluri, insa, tinand cont de numarul potentialilor detinatori, este de asteptat sa fie unul dintre cele mai tranzactionate instrumente financiare de la cota bursei”, a declarat pentru Rompres directorul de operatiuni al societatii de servicii de intermediere financiara Prime Transaction, Alin Brendea.

Este posibil sa nu fie pus in practica deloc

Florin Olteanu Nazat, director in cadrul societatii de servicii de investitii financiare Estinvest, a declarat ca proiectul Fondului Proprietatea nu se va materializa in semestrul I 2006. El a apreciat ca este posibil ca acest proiect sa nu fie pus in practica deloc deoarece cei afectati in mod direct nu au fost consultati si unii nu sunt de acord cu aceasta modalitate de despagubire. Reprezentantul Estinvest a admis insa ca, in cazul in care proiectul va fi pus in practica, efectele asupra pietei de capital vor fi pozitive, pentru ca in prezent toate intrarile de capital “se orienteaza cam spre aceleasi societati”.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă