8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI: Politica salariala, o problema

FMI: Politica salariala, o problema

Politica fiscala si bugetul aferent anului 2008 vor reprezenta punctele centrale ale discutiilor pe care le va purta misiunea Fondului Monetar International (FMI), in perioada 26 septembrie-2 octombrie, cu autoritatile romane.

Juan Jose Fernandez Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, a declarat ieri ca doua aspecte importante s-au schimbat fata de consultarile anterioare, purtate in luna mai: conjunctura internationala si proiectia deficitului de cont curent, care este mai mare decat la inceputul acestui an. In acest context el a afirmat ca estimarea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) referitoare la deficitul de cont curent in 2007, de 13,4%, este rezonabila. Totodata, Fernandez Ansola a mai spus ca fondul va reevalua si estimarile privind cresterea PIB, care a incetinit in al doilea trimestru al anului la 5,6%, fata de 6% in primele trei luni ale anului.
Cu toate acestea, reprezentantul FMI considera ca politica de dobanda a Bancii Nationale este potrivita, evolutia inflatiei fiind sub asteptari. "Daca te uiti la evolutia inflatiei, aceasta a fost sub nivelul asteptat. Aceste evolutii confirma ca politica bancii centrale este una potrivita", a declarat acesta, precizand ca, pe viitor, BNR trebuie sa analizeze atent modul in care va continua evolutia acestui indicator. "Cresterea inflatiei din august a fost determinata de avansul preturilor alimentelor si de seceta", a mai spus Fernandez Ansola.
Reprezentantul FMI a mai aratat ca principalii factori de influenta ai inflatiei din acest an sunt politica salariala, rata de schimb si evolutia preturilor alimentelor. "Politica salariala ramane o problema. N-am discutat cu Guvernul politica salariala pentru 2008, dar ramane o problema", a spus Ansola.
In ceea ce priveste cursul de schimb, reprezentantul FMI a aratat ca trebuie evaluat efectul asupra tintei de inflatie. "Politica fiscala ramane o problema, insa va fi discutata de misiunea Fondului. Politica fiscala este una prudenta, daca te uiti la deficitul bugetar", a precizat Ansola.
Criza financiara de pe pietele internationale afecteaza Romania doar in mod indirect, insa efectele se vor reflecta in accentuarea vulnerabilitatilor tarii, a aratat reprezentantul FMI. El a atras atentia insa ca efectele accentueaza vulnerabilitatea tarii, intrucat Romania se bazeaza pe intrarile de capital. "Guvernul s-a descurcat bine in administrarea crizei, insa aceasta nu s-a terminat. (…) Va fi vorba de mentinerea credibilitatii Romaniei, pentru a continua sa atraga capitaluri", a spus oficialul FMI. El a adaugat ca pe plan international va mai trece o anumita perioada de timp pana cand vor fi eliminate efectele crizei.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă