14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFirme-fantoma, folosite in afaceri ilicite cu grane si utilaje agricole

Firme-fantoma, folosite in afaceri ilicite cu grane si utilaje agricole

Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timis au finalizat cercetarile in cazul unei escrocherii de proportii, tranzactii derulate la adapostul unor firme-fantoma prin care bugetul public a fost prejudiciat cu aproape 60 de miliarde lei vechi. In centrul afacerii frauduloase cu utilaje agricole si grane se afla doi oameni de afaceri locali, unul dintre ei fiind recent condamnat intr-o alta cauza care vizeaza escrocarea unor banci timisorene.
Este vorba despre Simon Adolf (51 ani), originar din localitatea timiseana Ghiroda, incarcerat in prezent in Penitenciarul de maxima siguranta din Timisoara, si Mugurel Eugen Bojan (48 ani), administrator la SC “Bojan Trade” SRL, care se sustrage urmaririi penale. “Cei doi sunt acuzati de evaziune fiscala si infractiuni la legea societatilor comerciale”, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al IPJ, comisarul Serban Pittner.
Din investigatii reiese ca, in perioada 2003-2004, acestia au ridicat de la o imprimerie din Timisoara sase blocuri de facturi fiscale in numele amintitei societati, pe care le-au folosit ulterior in cadrul unor tranzactii, activitati comerciale care nu au fost inregistrate in evidentele firmei. Prejudiciul creat bugetului public a fost estimat la peste 58 de miliarde lei vechi, reprezentand impozit pe profit si TVA neachitate.

“Bojan Trade” – firma paravan

Escrocheria a intrat in atentia organelor de ancheta din vestul tarii dupa ce comisarii Garzii Financiare Timis au descoperit itele unei afaceri de zeci de miliarde de lei avand ca obiect comercia-lizarea, prin interpusi si firme-fantoma, a unor cantitati fabuloase de grane si utilaje agricole. Primele semnale ale escrocheriei au aparut inca din 2004, cand mai multe facturi fiscale suspecte au trezit interesul organelor de control fiscal din mai multe orase ale tarii.
Ca urmare, au fost demarate controale incrucisate ale documentelor emise de anumiti agenti economici, in atentia comisarilor Garzii Financiare intrand, astfel, societatea “Bojan Trade” SRL Timisoara. Verificarile demarate au scos la iveala ca, in 2004, firma respectiva, care functiona intr-un alt sediu decat cel declarat, a emis o serie de facturi fiscale avand ca obiect comercializarea unor utilaje destinate agriculturii, fara ca tranzactiile sa fie inregistrate in contabilitate.
Luat la intrebari, administratorul societatii nu a putut sa explice despre ce operatiuni era vorba, in conditiile in care el nu efectuase nici o tranzactie, ci o alta persoana se folosise de numele si stampila firmei.
Cu ocazia extinderii cercetarilor a iesit la lumina o escrocherie impresionanta, in spatele careia statea un individ care obtinuse de la administratorul falit al SC “Bojan Trade” SRL, ramas intre timp pe drumuri din cauza unui imprumut bancar girat cu locuinta, un top a cate 50 de facturi fiscale in alb, stampila societatii si un chitantier.
Potrivit anchetatorilor, cel aflat in spatele afacerii era Simon Adolf, suspectat ca ar fi tranzactionat utilaje agricole folo-sindu-se de facturile fiscale ale SC “Bojan Trade” SRL.

Actiuni cesionate unui boschetar!

Cazul “Bojan Trade” a fost doar varful aisbergului. Verificarile aprofundate au scos la iveala o adevarata retea formata dintr-o increngatura de firme, toate fantoma, prin care zeci de tone de ce-reale si alte plante agricole (grau, orz, floarea-soarelui) au fost vandute la “negru”, prin simpla manevrare a unor hartii. Firme precum “Desamir Compact” SRL, “Orient Expres” SRL Lugoj si “Sav Betagro” SRL au toate un numitor comun: Simon Adolf.
Conform investigatiilor, nici una din cele trei firme nu figureaza in evidentele Registrului Comertului si nu desfasoara activitati la sediul care apare in acte. Investigatiile au fost extrem de dificile, in conditiile in care activele SC “Bojan Trade” SRL au fost cesionate, imediat dupa “tunul” dat, unui om al strazii, care – aproape peste noapte – s-a trezit… patron.
Oamenii legii au mai descoperit ca Simon Adolf a ridicat in repetate randuri, in numele acestor societati inexistente din punct de vedere legal si in baza unor acte false, nu mai putin de 350 de facturi fiscale in alb.
Documentele au fost folosite ulterior la tranzactiile cu cereale si floarea-soarelui. Intrucat este vorba despre o adevarata filiera mafiota profilata pe “tepe” in domeniul agricol, cazul a fost inaintat procurorilor DIICOT.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă