13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFinantele au schimbat modificarea Codului Fiscal

Finantele au schimbat modificarea Codului Fiscal

In timp ce proiectul de buget pentru anul 2006 se afla in dezbaterea plenului celor doua Camere, un alt proiect de lege, care ar fi fost prioritar, cel al Codului Fiscal, este modificat saptamanal.

De fapt, normal ar fi fost ca mai intai sa se aprobe propunerile de modificare a Codului Fiscal, iar dupa aceea proiectul de buget. Si asta pentru ca estimarile privind veniturile ce vor fi incasate la buget ar fi trebuit fundamentate pe prevederile Codului Fiscal. Dar finantistii romani au o altfel de gandire – mai intai aprobam bugetul si, in functie de cat dorim sa incasam, modificam taxele si impozitele. Prin urmare, este de asteptat, desi proiectul de modificare a Codului Fiscal a ajuns la a patra modificare, sa se tot modifice. Timp mai este pana la sfarsitul anului, cand se poate adopta rapid prin ordonanta de urgenta, dupa bunul obicei al guvernantilor.
In nota de fundamentare, publicata pe site-ul Ministerului de Finante, se arata ca “in domeniul strategiei fiscale este necesara perfectionarea continua a cadrului legislativ pentru a se asigura corelarea cu situatia indicatorilor macroeconomici, cu cerintele mediului de afaceri si constructia bugetara viitoare”.

Noul impozit pe case
Exemplu de calcul
Apartament de doua camere, 55 mp, zona C a Capitalei
Impozit: aproape 900.000 lei vechi
Calculul este urmatorul: 55 mp X 669 RON) X 2,4 X 0,1%

Suma de 669 RON reprezinta valoarea impozabila pe metru patrat pentru cladirile cu instalatie electrica, de apa, de canalizare si de incalzire. In functie de zona in care este situat apartamentul, produsul dintre metri patrati si valoarea impozabila se inmulteste si se ajusteaza cu un coeficient de corectie, 2,4 in exemplul de mai sus. Asupra produsului rezultat se aplica cota de impozitare de 0,1%.
In cazul locuintelor cu suprafate mai mari de 150 de metri patrati, valoarea impozabila a acestora se majoreaza cu cate 10% pentru fiecare 150 de metri patrati sau fractiune din acestia.

Masinile puternice raman suprataxate

Impozitul pe autovehicule va lovi in masinile cu motoare puternice. Tot ce se inscrie intre 2000 si 3000 de centimetri cubi va fi impozitat prin inmultirea cu 60 de RON a fiecarei grupe de 200 centrimetri cubi sau fractiune din aceasta. Astfel, pentru un ARO cu o capacitate de 2500 cmc se va plati un impozit de 750 RON, in timp ce pentru un Mercedes (valoare 26.000 euro fara taxe) cu o capacitate de 1800 cmc, impozitul va fi de 63 RON. Si asta, pentru ca, tot ceea ce este sub 2.000 cmc se impoziteaza prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc cu 7 RON. Pentru autovehiculele cu capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc, fiecare grupa de 200 cmc se va inmulti cu 100 RON.

Cele mai citite

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă