19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFinantarea partidelor: cheia achizitiilor publice

Finantarea partidelor: cheia achizitiilor publice

La o intalnire cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, organism infiintat abia la sfarsitul anului trecut, mai multi oameni de afaceri, prezentand punctul de vedere al asociatiilor lor profesionale, au spus lucruri de fapt devastatoare daca oficialii de la Bucuresti le-ar lua cum se cuvine in seama si nu ar incerca sa le minimalizeze pentru a putea lasa lucrurile asa cum sunt. Dl Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, a declarat pur si simplu ca “firmele serioase nu mai vor sa participe la licitatiile publice pentru ca s-au saturat de bacsisuri, de rateuri si justitie”. Iar reprezentantul Asociatiei Nationale a Agentiilor din Turism a tinut sa-l confirme cu un exemplu concret din domeniul in care asociatia activeaza: din 2.000 de firme (membre si afiliate) doar 3 mai participa la licitatii”. Explicatia este simpla: “licitatiile publice sunt castigate invariabil de firme mici, necunoscute, iar caietele de sarcini sunt dirijate, in timp ce criteriile de licitatie sunt aberante, firmele preferand sa mearga la licitatii pe piete externe”.
De fapt ceea ce stia toata lumea a fost acum spus mai pe sleau. Banul public este cheltuit nu doar in scopuri publice, ci si in scopuri personale sau de grup. Pentru aceasta caietele de sarcini privind o achizitie publica sunt de o asa maniera ticluite ca licitatiile sa fie “castigate” de cine trebuie, in ultima instanta fortandu-se deciziile ca sa nu ajunga cumva contractele la vreo alta firma decat cea prestabilita. Toate acestea daca nu se gasesc diferite motivatii cu care sa se apeleze nemijlocit si fara ezitari si probleme la procedura “incredintarii directe”, care elimina “neavenitii” inca de la inceput. In acest domeniu prospera birocratia si coruptia. Nu este de mirare ca in atatea si atatea achizitii publice contractantii – prin incredintari directe sau licitatii montate – sunt firme de apartament, care obtin banii, executa lucrari sau servicii proaste, dar asigura din castiguri comisioane grase (spagi, mai pe romaneste) celor care au aranjat totul: niste persoane publice (functionari publici sau chiar demnitari). Si, de asemenea, sa nu ne miram ca atatea si atatea contracte se desfasoara la preturi umflate, pentru a exista cat mai mult de impartit, intrucat de platit plateste fraierul de contribuabil!
Este firesc ca firmele private cu activitate serioasa, care se straduiesc a realiza profituri nu doar incalcand legile, sa evite a mai participa la acest teatru de prost gust, preferand sa nu mai aiba pe cat posibil de-a face cu institutii publice sau sa-si incerce norocul, daca le tin baierele, prin strainatate.
Sansele de a pune capat acestui lant al slabiciunilor sunt mici. Tensiunea in jurul achizitiilor publice a crescut in ultimul timp, pe masura ce hotii romani cu staif au cam terminat de furat ceea ce era de furat la capitolul active existente (prin privatizari sau vanzari de catre stat).
Achizitiile publice se fac insa din bani reinnoibili in fiecare an prin buget. De aceea politicienii tin la acesti bani ca la ochii din cap. Sunt sursa prosperitatii lor de grup si personale. Sunt banii din care isi asigura cheltuielile fabuloase partidele si politicienii.
S-ar putea ca adoptarea intr-adevar a normelor europene in achizitiile publice – cu recurgere obligatorie la licitatii si cu reguli bine precizate in organizarea si desfasurarea acestora pentru a evita fraudele – ar putea eventual stavili ceva din jaful actual. Dar o adevarata schimbare ar trebui sa inceapa cu norme noi, a caror respectare sa fie strict urmaribila si urmarita de justitie, in finantarea partidelor.

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă