4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFinantare pentru IMM-urile exportatoare

Finantare pentru IMM-urile exportatoare

Oamenii de afaceri reuniti in Consiliul Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) au gasit o solutie miraculoasa de echilibrare a balantei comerciale, in prezent puternic inclinata catre polul importurilor. Ei sustin ca aceasta solutie se afla la indemana autoritatilor: sprijinirea IMM-urilor autohtone.
"Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) genereaza 70% din PIB-ul Romaniei. Cu toate acestea, ponderea activitatii lor in exporturile tarii este de 50%. Daca IMM-urile ar contribui la exporturi la fel cum contribuie la PIB, nu am avea deficit, ci am avea excedent la exporturi”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. In opinia sa, autoritatile ar putea sprijini mai mult IMM-urile care doresc sa exporte, prin finantarea studiilor de piata, crearea unor reprezentante si prin acordarea de credite. Nicolescu arata ca IMM-urile nu mai trebuie bagate in aceeasi oala cu firmele mari deoarece in cazul obtinerii unor credite balanta se inclina hotarator in favoarea acestora din urma.

Strategia tarilor europene

Numeroase state europene acorda facilitati intreprinderilor proprii, pentru a le incuraja sa exporte. Mai mult, aceste facilitati nu sunt considerate ajutor de stat. "Se fac anumite exceptii pentru IMM-uri in toata Europa. Ei au interes sa-si sprijine intreprinderile lor, ca sa nu vina exporturi din India si China. Ajutoarele sunt in jurul valorii a 2.000-4.000 de euro pentru o actiune si acest sprijin contribuie la reducerea deficitului national”, a spus Nicolescu. El este de parere ca negociatorii romani cu UE ar trebui sa studieze mai atent legislatia si practica din tarile europene in acest domeniu, pentru ca "daca acordarea sprijinului este posibila in Belgia trebuie sa fie posibila si in Romania”.
– Belgia acorda asistenta pentru deschiderea unui birou colectiv in afara UE (pentru minimum trei IMM-uri). In primul an de functionare a biroului sunt subventionate 50% din cheltuieli, iar in cel de-al doilea an – 40%. Pentru firmele care au numai activitate de comert, ponderea cheltuielilor subventionate este de 25% in primul an si de 20% in cel de-al doilea an. Sunt subventionate: chiria biroului si cheltuielile de intretinere, cheltuielile de functionare (salariul reprezentantului, mobilierul si echipamentele, telefonul, faxul, asistenta juridica), o calatorie dus-intors pe an a reprezentantului pentru prezentarea raportului de activitate etc.
– Finlanda sprijina numai IMM-urile in promovarea exporturilor. Se suporta costurile proiectelor la care participa cel putin patru IMM-uri, in proportie de maximum 50%. Producatorii sau exportatorii nu primesc direct sprijin financiar sau material din surse bugetare. Sprijinul este indirect, prin sume alocate cercetarii si dezvoltarii tehnologice, pregatirii personalului implicat in dezvoltarea produselor sau a proiectelor destinate exportului.
– Marea Britanie suporta 50% din costurile studiilor de piata realizate de IMM-urile care incep activitatea de export sau care vor sa patrunda pe noi piete. De asemenea, IMM-urile sunt sustinute pentru a participa la targuri si expozitii etc.
– Italia a elaborat o serie de instrumente de sprijin, destinate internationalizarii firmelor, in cadrul carora IMM-urile au prioritate. Astfel, printre altele se finanteaza cheltuielile pentru realizarea de studii de prefezabilitate si fezabilitate legate de obtinerea de comenzi din tarile nemembre UE.
l Olanda a conceput un program de sprijinire la export a IMM-urilor cu mai putin de zece angajati si cu experienta redusa in activitatea de comert exterior. Se acopera 50% (dar nu mai mult de 5.750 de euro) din costurile serviciilor de consultanta si ale studiilor de piata pentru pregatirea operatiunilor noi de export.

l Austria acorda consiliere si sprijin financiar pentru IMM-urile exportatoare. Astfel, fiecare firma poate beneficia de doua transe a cate 2.500 de euro pentru crearea unei strategii si pentru derularea activitatilor de promovare a exporturilor. In plus, a fost alocat un buget special destinat sprijinirii participarii IMM-urilor la targuri si expozitii internationale.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă