10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFacilitati fiscale acordate in contextul integrarii

Facilitati fiscale acordate in contextul integrarii

Noul Cod fiscal introduce cresteri ale nivelului accizelor la produsele energetice si un grad de uniformizare pentru accizele la bauturi sau tigari cu cele din statele membre ale Uniunii Europene, spune Mihai Hura, director in Ministerul de Finante. Cu toate acestea, exista o serie de produse la care am obtinut accize reduse sau chiar zero.
“In prezent, am atins nivelul minim impus de Uniunea Europeana la benzina cu plumb, la bere, vinuri linistite, vinuri spumante”, precizeaza secretarul de stat la Ministerul Integrarii Leonard Orban. Din 2007, cursul de schimb luat in calcul la incasarea accizelor va fi cel din prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului precedent, spune Mihai Hura.

Accize reduse

Acciza la motorina pentru agricultura este subventionata in prezent cu 7000 lei/litru, spune Mihai Hura, director in Ministerul de Finante, care precizeaza ca si in noul Cod fiscal va fi acordata o acciza redusa pentru agricultura, la un nivel ce va fi aprobat prin hotarare de Guvern. Potrivit oficialului din Finante, in Uniunea Europeana nivelul minim al accizei este de 21 de euro/litru de motorina. In ceea ce priveste gospodariile private si/sau organizatiile de caritate, statele membre pot acorda – sub control fiscal – scutiri totale sau partiale de accize sau pot reduce nivelul de impozitare pentru electricitate, gaz natural, carbune si carburanti solizi folositi de catre aceste categorii de consumatori. De asemenea, poate fi scutita de la impozitare electricitatea produsa din surse regenerabile de energie. In preluarea reglementarilor comunitare exista totusi o flexibilitate, pentru a se lua in calcul fiecare situatie nationala, spune Hura. Oficialul din Finante precizeaza ca, la noi, accizele la benzina si la gaz sunt armonizate la nivelul minim impus de UE. La benzina fara plumb, acciza din noul Cod fiscal va inregistra o crestere graduala. “Acum, este de 425 euro/1000 litri, dar va creste la 452 euro pana in 2010”, precizeaza Hura. La electricitate, astazi, acciza este de 50 centi/MWh, dar va creste la 1 euro pana in 2010, anticipeaza oficialul.

Produse neaccizate

La consumul de gaze natural pentru uz casnic, in prezent, nu se plateste acciza, precizeaza Hura, spre deosebire de consumul comercial, unde nu numai ca se plateste acciza, dar aceasta va creste gradual de la 0,17 euro/GJoul in 2007 la 0,32 /GJoul pana in 2010. Se urmareste ca nivelul accizelor minime, la produse similare, sa se situeze in tarile membre UE la un nivel aproape egal, pentru a nu se produce mari migratii de capitaluri.
Accizele la celelalte produse sunt lasate la latitudinea fiecarui stat. Au fost eliminate accizele la aparatele de aer conditionat si la cuptoarele cu microunde. Bucuria trebuie insa temperata, deoarece vor creste accizele la energia electrica. Tot zero vor fi si accizele la cristal, bijuterii din aur. La cafea, acciza in 2007 va fi de 612 euro/t, iar pana in 2010 va ajunge la zero. La armele de vanatoare, acciza va fi 100 la suta din valoarea armei achizitionate.

Cele mai citite

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă