Fabricile pornesc batalia pentru realocarea cotelor de zahar

Realocarea cotelor de zahar catre fabricile care activeaza pe piata romaneasca, pentru perioada 2003-2005, ar putea fi efectuata in aceasta saptamana, dupa finalizarea manualelor de procedura in conformitate cu noile norme europene, a declarat ...

Share

Rl online 0 comentarii

07.08.2006 - 00:00
Realocarea cotelor de zahar catre fabricile care activeaza pe piata romaneasca, pentru perioada 2003-2005, ar putea fi efectuata in aceasta saptamana, dupa finalizarea manualelor de procedura in conformitate cu noile norme europene, a declarat Vasile Stancu, sef serviciu in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Potrivit acestuia, la realocarea cotelor se va tine cont de ponderea detinuta de fabrici in cantitatea totala de zahar prelucrata in perioada mentionata, dar si de investitiile facute in capacitatile de productie, astfel incat acestea sa fie compatibile cu cele din piata europeana. Realocarea este necesara pentru ca tara noastra sa nu piarda din cota de zahar ce i-a fost atribuita la negocierile Capitolului Agricultura. Faptul ca fabrici care acum sunt falimentare au primit cote se explica prin aceea ca perioada de referinta aleasa initial de Ministerul Agriculturii a fost 1998-2002, fiind considerat intervalul cu cele mai bune recolte de sfecla-de-zahar.
Fabricile de zahar se vor bate pentru aceasta realocare de cote deoarece dupa integrare o fabrica falimentara de zahar va primi din partea UE o taxa de restructurare de circa 700-800 euro pentru fiecare tona de zahar din sfecla din cota alocata, in conditiile in care detin cote.
Romania risca sa piarda cantitati importante din cota de zahar primita de la UE daca acele cote, ce revin acum fabricilor cu probleme, nu vor fi realocate altor producatori de zahar. Cu toate acestea, reprezentantul MAPDR a afirmat ca in mod sigur nu vor primi cote decat fabricile care indeplinesc toate conditiile prevazute de noile reglementari ale UE.

Citește totul despre:

Comentarii