13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExportatorii si importatorii de produse agricole vor prezenta garantii

Exportatorii si importatorii de produse agricole vor prezenta garantii

Operatorii economici care deruleaza operatiuni de import-export cu produse agricole pe baza unui certificat de import sau export vor fi obligati sa puna la dispozitia autoritatii competente o suma de bani sub forma de depozit in numerar sau scrisoare de garantie bancara ca asigurare a indeplinirii obligatiei asumate.

Introducerea acestui sistem de garantii urmareste ca, in cazul neexecutarii sau al executarii partiale a importului sau exportului unui produs, garantia depusa anterior sa fie executata total sau partial, fondurile astfel rezultate fiind preluate la bugetul de stat.
Romania s-a angajat sa introduca treptat – si de o maniera simplificata – sistemul de certificare de import si export pentru produsele agricole, precum si sistemul garantiilor de import si export pentru produsele agricole.
Acest mecanism urmareste ca derularea operatiunilor comerciale sa se faca in conditii sporite de siguranta si disciplina financiara a operatorilor economici.
Sistemul garantiilor este introdus pe piata printr-un proiect de lege initiat de Cabinetul Tariceanu. Proiectul a fost deja amendat de senatori, in sensul ca autoritatea competenta sa fie indreptatita sa refuze acceptarea sau sa solicite inlocuirea oricarei garantii, care nu asigura acoperirea obligatiilor pentru o perioada suficienta de timp.
Comisia pentru agricultura a senatorilor a mai stabilit ca garantul trebuie sa aiba sediul in Romania si sa fie agreat de Ministerul Finantelor. Lista bancilor agreate se stabileste prin ordin al ministrului Finantelor, la propunerea Bancii Nationale a Romaniei.
Senatorii au mai stabilit si termenul de restituire a garantiei depuse. Astfel, garantia se restituie in maximum 30 de zile de la data prezentarii documentelor care atesta indeplinirea exportului sau exportului.
Prin instituirea sistemului de garantii, operatorii economici se vor familiariza cu modalitatile europene, iar la momentul aderarii vor putea aplica integral sistemul european.
Sistemul se va aplica pentru un numar restrans de produse agricole, care vor fi stabilite prin hotarare de guvern, la propunerea ministrului Agriculturii.
Agentia de plati si interventie pentru agricultura este desemnata drept autoritatea competenta care va gestiona sistemul de garantii de import-export.

– Garantul trebuie sa aiba sediul in Romania
– Lista bancilor se aproba de MFP
– Garantia se restituie in maximum 30 de zile
– Sistemul de plati va fi gestionat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă