6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExportatorii cer Guvernului inghetarea preturilor gazelor si energiei electrice

Exportatorii cer Guvernului inghetarea preturilor gazelor si energiei electrice

Vicepremierul George Copos s-a “ciocnit” ieri, frontal, cu reprezentantii exportatorilor si importatorilor din Romania. In ciuda asigurarilor linistitoare ale lui Copos, potrivit carora dupa aderarea la Uniunea Europeana va fi mai bine pentru oamenii de afaceri, exportatorii si importatorii au cerut raspicat Guvernului inghetarea preturilor la utilitati pentru a nu fi pusi “pe butuci”. “Dorim ca la sedinta de guvern de maine (astazi – n.n.) sa se ceara inghetarea preturilor la utilitati – gaze, energie – pana la o analiza de fond a acestora. Aceste preturi pun pe butuci nu doar exporturile, ci toata economia romaneasca. Ele nu reflecta costurile reale de productie, ci salariile din regii, dotarile de sedii si palatele. Nu vedem de ce toate acestea trebuie sa se faca pe spatele consumatorilor”, a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Ionescu a adaugat ca, in timp ce salariul din intreprinderile exportatorilor este in medie de 2-3 milioane lei, in regii acesta urca la “zeci de milioane de lei”. Secretarul general al ANEIR i-a mai solicitat vicepremierului amanarea majorarii pretului gazelor, de la 1 iulie, spunand ca “sindicatele vor fi alaturi de noi” si ca furnizorii “trebuie sa gaseasca si ei solutii pentru a-si reduce cheltuielile”. In acelasi timp, Ionescu a aratat ca exportatorii si importatorii nu inteleg de ce trebuie sa suporte ei plata retroactiva a abonamentului la gaze si nu cei care au luat aceasta decizie politica.
Vicepremierul George Copos a parut ca-si intelege colegii din ANEIR (el este membru fondator al Asociatiei) si ca le cunoaste indeaproape greutatile, printre care a mentionat: lipsa oficiilor teritoriale pentru intreprinderile mici si mijlocii, nemodificarea Codului Muncii, aprecierea leului, insuficienta capitalizare a Eximbank, preturile la utilitati si restrictiile cu privire la acordarea ajutoarelor de stat. Fara a comenta insa in vreun fel cererea ANEIR, de inghetare a pretului utilitatilor, Copos i-a “urecheat” pe oficialii Vamii si a promis modificarea Codului Muncii, chiar daca “cei doi parteneri (sindicatele si patronatele – n.n.) nu reusesc sa se inteleaga”. “Daca nu va faceti ordine in vama, veti distruge tot ce inseamna productie romaneasca, vom ajunge o tara de angajati”, le-a spus vicepremierul celor de la Vami. El a adaugat ca se impune si amendarea Codului Muncii pentru ca “altfel nu mai vin investitorii”.

Suferinta pana in 2007

Vicepremierul George Copos a admis ca suferinta exportatorilor va continua, nu numai in 2005, ci si in 2006 si 2007. “Voi, exportatorii, sunteti eroi nationali. Cine rezista in 2005 si 2006 sunt eroi nationali. Dar, daca veti rezista, vi se vor dubla activele”, a spus Copos. In opinia lui, Romania a prins “ultimul tren catre UE”, care nu trebuie pierdut deoarece “este ultima noastra sansa”. In incheierea mesajului sau catre ANEIR, Copos le-a adresat oamenilor de afaceri traditionala urare a Aliantei D.A.: “Sa traiti bine!”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă