12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExista un risc de prabusire a preturilor imobiliare

Exista un risc de prabusire a preturilor imobiliare

Preturile pe piata imobiliara ar putea suferi o corectie, cresterea inregistrata in Romania in ultimii ani fiind in principal speculativa, data de jocul convergentei cu Uniunea Europeana, a declarat vineri economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

“Exista un risc ca aceste preturi sa se prabuseasca. In Romania, cresterea preturilor este mai degraba un joc al convergentei. Cei care investesc asteapta ca preturile sa creasca si mai mult odata cu intrarea Romaniei in UE”, a explicat Lazea.
Problema preturilor la imobiliare a fost abordata, joi, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unui seminar privind inflatia, dupa o prezentare a directorului Diviziei de Strategii de Politica Monetara a Bancii Centrale Europene, Klaus Masuch, care a sugerat ca bancile centrale trebuie sa urmareasca evolutia preturilor activelor si chiar sa aiba in vedere masuri pentru evitarea unor crize pe aceste piete. Guvernatorul bancii centrale a aratat, joi, ca banca nationala nu a fost preocupata pana in prezent de preturile activelor, dar are in vedere sa monitorizeze mai atent evolutia din aceste piete, intrucat, cel putin in unele zone, se observa cresteri mult exagerate.
“Cel putin in nordul Bucurestiului este clar un “assets bubble”. Nu trebuie o analiza pentru a vedea ca preturile pamanturilor si al caselor este mult exagerat”, a afirmat Isarescu.
Economistul-sef al BNR a aratat ca banca centrala este limitata in eventuale masuri pentru a preveni o criza pe piata imobiliara, avand in vedere ca politica monetara este destul de “incarcata”, fiind urmarita atat continuarea dezinflatiei, cat si evitarea unor fluxuri masive de capital. El a amintit ca discutia privind rolul bancilor centrale in evolutia preturilor activelor a inceput, recent, la nivel international, dupa criticile aduse fostului sef al Rezervei Federale a SUA, Alan Greenspan.
“Ideea ar fi ca banca centrala sa tina dobanzile usor mai ridicate, pentru a descuraja investitiile in imobiliare, de exemplu. O astfel de masura in Romania ar fi conflictuala cu obiectivele BNR”, a aratat Lazea.
Oficialul BNR a fost de acord ca un nivel de pret pe piata imobiliara romaneasca similar celor din tarile care deja au aderat va face neatractive activele romanesti, ceea ce ar putea duce la o corectie.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă