9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEnergia nucleara castiga teren

Energia nucleara castiga teren

Ministerul Economiei si Comertului are planuri mari pentru urmatorii ani in ceea ce priveste modernizarea sistemului energetic. In actuala conjunctura internationala, caracterizata de o scumpire a resurselor energetice primare, realizarea proiectelor de dezvoltare energetica va asigura industriei romanesti o mai mare stabilitate din acest punct de vedere.

Dupa finalizarea in 2006 a celui de-al doilea grup al centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda, Romania va incepe tot anul viitor constructia celui de-al treilea grup al centralei, potrivit anuntului facut la mijlocul acestei saptamani de ministrul Economiei, Codrut Seres. Ministerul se afla inca in cautarea partenerilor strategici care sa participe la realizarea acestui proiect, evaluat la circa 700 milioane de dolari, dar spera ca ei sa fie identificati in maximum o luna.
Constructia Grupului 3, a carui finalizare este programata pentru anul 2012, ar urma sa se realizeze in parteneriat public-privat, investitorii strategici participand cu tehnologie si capital.
Printre companiile care si-au manifestat interesul pentru a participa la realizarea Grupului 3 se numara Ansaldo si Enel din Italia, AECL Canada, LNM Holding si Korea Hydro and Nuclear Power.

Se cauta investitor pentru Electrica Muntenia Sud

Pe langa dezvoltarea productiei de energie nucleara, va continua procesul de privatizare a societatilor de distributie, pe rol aflandu-se acum Electrica Muntenia Sud, pentru care Executivul a adoptat deja strategia de privatizare. Astfel, viitorul proprietar va achizitiona intr-o prima faza 50% din actiuni, urmand ca ulterior, in urma unei majorari de capital, sa detina controlul a 67,5%. El va avea dreptul de a vinde Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) cate 5% din capitalul social majorat. Anuntul pentru privatizarea societatii de distributie urmeaza sa fie publicat in toamna, iar procesul va fi consiliat de consortiul condus de PriceWaterhouseCoopers LLP din Marea Britanie.

Privatizarea productiei

Un alt pas importat pe care Ministerul Economiei se pregateste sa il faca este privatizarea unor importante parti din sectorul de producere a energiei electrice. Primele pe lista, complexele energetice Craiova si Rovinari. Consultantul ales pentru acest proces, care va primi un onorariu de 293.060 de euro, este consortiul format din Deloitte Central Europe (Cipru) si Fondul Romano-American de Investitii. Pentru a le face cat mai atractive pentru investitorii straini, Guvernul intentioneaza ca in perioada imediat urmatoare sa emita un act normativ prin care unele datorii ale celor doua societati catre bugetul de stat sa fie transformate in actiuni.

Romgaz, pregatita sa-si schimbe statutul

Pentru obtinerea contractului de consultanta in procesul de privatizare al societatii Romgaz s-au inscris nu mai putin de 14 firme si consortii. Printre acestea se numara Morgan Stanley, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan si ING Bank N.V, Merrill Lynch, BNP Paribas Corporat Finance etc. Dupa evaluarea ofertelor primite urmeaza sa fie intocmita lista scurta. Privatizarea Romgaz urmeaza sa se realizeze prin vanzarea unui pachet de 51% din actiuni catre un investitor strategic. In prezent, compania detine acorduri de concesiune pentru opt perimetre de explorare si 150 de perimetre de exploatare si deruleaza mai multe proiecte in colaborare cu firme straine. Pe langa vanzarea celor 51% din actiuni in cadrul procesului de privatizare, un pachet de 10% urmeaza sa fie listat la Bursa de Valori Bucuresti, iar 5% din actiuni vor intra in Fondul Proprietatea, destinat despagubirii proprietarilor deposedati abuziv de regimul comunist.

Bursa de energie de luna viitoare

Un alt proiect important a carui finalizare este pe ultima suta de metri este infiintarea bursei de energie. Aceasta urmeaza sa intre in functiune de la 1 iulie, iar ambitia oficialilor de la Bucuresti este sa o transforme intr-o bursa regionala, dupa modelul bursei nordice. Proiectul este consiliat de Nord Pool Consulting, iar partea financiara a fost asigurata printr-un imprumut acordat societatii Transelectrica de Banca Mondiala.

Cele mai citite

Ramzan Kadîrov se antrenează într-o sală de fitness după ce s-a anunțat că e pe moarte

Omul forte din Cecenia, Ramzan Kadîrov, a publicat un videoclip în care arată cum se antrenează într-o sală de fitness, într-o aparentă intenţie de...

Incident tragic la un Zoo din Kansas: o femelă de struț a murit după ce a înghițit cheile furate de la un angajat

Karen, o femelă de struț de 5 ani de la Grădina Zoologică Topeka din Kansas, a murit după ce a scăpat din țarcul ei,...

Gabriela Szabo, ambasadoarea ediției din acest an a UVT Liberty Marathon

Campioana olimpică și multipla campioană mondială la atletism Gabriela Szabo, declarată timp de zece ani la rând cea mai bună atletă a României, va...
Ultima oră
Pe aceeași temă