16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEnergia electrica din Romania, mai ieftina decat cea din majoritatea tarilor europene

Energia electrica din Romania, mai ieftina decat cea din majoritatea tarilor europene

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) afirma ca o comparatie a preturilor la energia electrica nu se poate face decat pe categorii de consumatori. Motivul: costurile necesare asigurarii energiei electrice difera functie de o serie de caracteristici: nivelul de tensiune – costul livrarii la joasa tensiune consumatorilor casnici fiind mai mare decat in cazul livrarii la inalta tensiune consuma-torilor industriali; orele de consum – noaptea energia electrica este mai ieftina decat ziua cand din cauza consumului ridicat functioneaza si unitati de producere cu costuri mai mari; volumul consumului – costurile de furnizare sunt mai mari la consumatorii casnici decat la cei industriali.

Preturile publicate de EUROSTAT, mai mari decat in realitate

EUROSTAT, institutia abilitata in domeniul statisticii a Uniunii Europene, publica de doua ori pe an preturile practicate la energia electrica in tarile europene pentru noua tipuri de consumatori industriali si cinci tipuri de consumatori casnici. In Anexele 1 si 2 sunt prezentate grafic valori din ultimele rapoarte EUROSTAT, ce contin preturile la energia electrica corespunzatoare datei de 1 ianuarie 2005. Specialistii ANRE mentioneaza ca pentru Romania preturile publicate de EUROSTAT pentru consumatorii industriali sunt mai mari decat in realitate deoarece: dintr-o eroare, preturile publicate sunt mai mari cu 9% decat cele reale, procent corespunzator taxei de dezvoltare, care insa nu se mai aplica incepand cu 1 ianuarie 2005; preturile comunicate corespund tarifelor reglementate, consumatorii eligibili avand preturi negociate sub aceste valori. Preturile consumatorilor industriali captivi din Romania variaza intre 50 euro/MWh pentru consumatorii racordati la inalta tensiune si circa 100 euro/MWh pentru consumatorii racordati la joasa tensiune. Valoarea facturii depinde si de alegerea corecta a tipului de tarif si incadrarea in puterea declarata, orice depasire inducand costuri suplimentare in sistem si implicit majorarea sumelor platite de consumator. Din Anexa 2 se constata faptul ca preturile energiei electrice furnizate consumatorilor casnici din Romania sunt printre cele mai mici din Europa.
In luna iunie 2005 72 mari consumatori industriali au achizitionat energie electrica de la peste 20 de furnizori pe piata concurentiala. Aceste tranzactii reprezinta 33% din consumul total de energie electrica al consumatorilor din Romania. Conform reglementarilor emise de ANRE, consumatorii industriali care nu doresc sa negocieze contracte pe piata concurentiala pot fi alimentati in continuare la tarife reglementate. Acestia pot alege dintre tarifele reglementate oferite de furnizor pe cele care le ofera factura cea mai redusa.
In vederea protejarii consumatorilor, ANRE a prevazut posibilitatea revenirii acestora de pe piata concurentiala la tarife reglementate.

Structura costurilor

ANRE stabileste preturile si tarifele reglementate aplicand metodologii specifice fiecarei activitati: producere, transport, distributie, fur-nizare. Structura achizitiei de la producatori a tinut seama de gradul de deschidere a pietei aprobat incepand cu luna iulie a.c., toti producatorii contribuind la asigurarea consumului consumatorilor captivi.
Incepand cu luna iulie, pretul reglementat al energiei electrice livrate de SC Hidroelectrica SA pentru consumatorii captivi este de 70,5 RON/MWh. Pretul reglementat al SN Nuclearelectrica SA este de 103,5 RON/MWh. Producatorii cu centrale termoelectrice au preturi diferentiate zi-noapte. O mare parte din centralele termoelectrice (grupuri de la Turceni, Rovinari, Deva, Braila, Bucuresti, Craiova) au fost deja retehnologizate, functionand la parametri tehnici similari celor din Uniunea Europeana. Punerea in functiune a grupului nr. 2 de la Cernavoda prevazuta pentru anul 2007 si finalizarea centralelor hidroelectrice aflate in constructie vor reduce ponderea centralelor termoelectrice si implicit presiunea preturilor combustibililor fosili asupra pretului energiei electrice. In vederea cresterii calitatii energiei, in domeniul retelelor de transport si distributie sunt in curs ample programe de investitii. Prin aplicarea metodologiilor ANRE profitul reglementat al agentilor economici care asigura furnizarea energiei electrice la consu-matorii captivi este de 2,5 %.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...
Ultima oră
Pe aceeași temă