8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEliberarea cazierului fiscal, fara spagi si atentii

Eliberarea cazierului fiscal, fara spagi si atentii

Eliberarea cazierelor fiscale a devenit in ultima perioada o sursa de tensiune pentru angajatii Directiilor Finantelor Publice.
Adrian Stoica

Desi legea spune foarte clar ca eliberarea acestui document se face in termen de 10 zile lucratoare de la depunerea actelor sau, in cazuri de urgenta, in termen de cinci zile lucratoare, tot mai multe persoane incearca prin diverse aranjamente si spagi sa le obtina mai repede. “Multe dintre aceste persoane au inceput sa-mi ameninte angajatii dupa ce si-au vazut refuzate atentiile. Mai mult, m-am trezit cu oameni inscrisi in audienta la mine pentru a incerca sa obtina cazierul mai repede, fara a tine cont de prevederile legii”, ne-a declarat Nicolae Cristian Stoina, directorul executiv al Directiei Finantelor Publice Bucuresti.
Pe de alta parte, starea de tensiune este creata si de declaratiile publice incitatoare pe care le fac diverse persoane vizavi de corectitudinea angajatiilor Fiscului in activitatea de eliberare a cazierelor. “Pentru a pune capat acestei situatii, din momentul de fata am luat decizia ca orice persoana care face declaratii publice incriminatoare la adresa noastra sa fie actionata imediat in instanta. Acolo va trebui sa-si sustina cu probe afirmatiile acuzatoare. Oricum, pentru a evita orice suspiciuni am luat decizia de a semna cazierele personal, asa ca in instanta se vor intalni cu mine”, a mai spus seful Fiscului bucurestean.

Cum obtinem cazierul fiscal

Cazierul fiscal este reglementat de Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 actualizata si republicata in Monitorul Oficial nr. 664 din 23/07/2004, H.G. nr. 31/2003 si de Ordinul nr. 40/2003. Acest document este necesar pentru infiintarea societatilor comerciale de catre asociati, actionari si reprezentantii legali ai acestora, precum si pentru obtinerea autorizatiei de exercitare a unei activitati independente.

Acte persoane fizice:
– Copie de pe CI/BI;
– Chitanta (in original) care sa ateste plata taxei de cazier fiscal, care poate fi de 5 RON in vederea eliberarii in regim normal (10 zile lucratoare) sau de 20 RON (5 zile lucratoare), in regim de urgenta, taxa care se achita la Trezoreria sectorului de domiciliu.
– Cerere tip
– Imputernicire avocatiala originala sau procura notariala, de asemenea, in original, in situatia in care sunteti reprezentat de alte persoane, la depunerea si ridicarea cazierului fiscal.
Acte persoane juridice:
– Copie de pe certificatul de inmatriculare si un alt document din care sa rezulte reprezentantul legal al societatii.
– Chitanta (in original) care sa ateste plata taxei pentru cazier fiscal, care poate sa fie de 5 RON in regim normal (10 zile lucratoare) sau 20 RON (5 zile lucratoare), in regim de urgenta, chitanta emisa de trezoreria de sector, mentionata mai sus.
– Cerere tip
– Imputernicire semnata si stampilata de reprezentantul legal al societatii.



Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă