7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia mondială intră în zona de turbulenţă

Economia mondială intră în zona de turbulenţă

Reprezentanţii celor mai dezvoltate țări ale lumii, reuniţi la summit-ul din China, și-au exprimat temerile în ceea ce privește impactul Brexit-ului asupra economiei mondiale.

Pentru noi, efectele ar putea fi scăderea comenzilor și, implicit, a expor­turilor, cu repercusiuni asupra locurilor de muncă, dar și diminuarea investiţiilor.

Votul dat de britanici pentru a se desprinde de blocul comunitar pune sub semnul întrebării evoluţia economiei mondiale. Aceasta este opinia miniștrilor de Finanţe ai statelor G-20, reuniţi la sfârșitul săptămânii trecute în sud-estul Chinei. La rândul său, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus previziunile de creștere a economiei mondiale pentru 2016 și 2017, avertizând că incertitudinile prelungite legate de Brexit ar putea duce la o încetinire și mai drastică a creșterii.

„Cea mai mare parte a Brexit-ului urmează să se desfășoare, iar repercusiuni și mai negative constituie o posibilitate clară“, a precizat instituţia financiară cu sediul la Washington.

Țara noastră nu va fi ferită de efectele pe care votul britanicilor le va avea asupra evoluţiei economiei globale. Analistul economic Aurelian Dochia a explicat că Brexit-ul va genera o tulburare amplă, care este posibil să se accentueze până la sfârșitul anului. „Tot ceea ce ține de investițiile străine, de mișcările de capital rămâne sub semnul întrebării. Este posibil ca în anumite domenii să fie în avantajul României, dar nu este deloc sigur. Țara noastră este considerată ca având un risc mai ridicat decât alte țări din regiune, avem și multe lipsuri în mai multe domenii, cum ar fi infrastructura, și de aceea nu sunt foarte sigur că investițiile acelea din Europa ar veni neapărat în România. De aceea, pentru restul anului există motive de îngrijorare“, avertizează Aurelian Dochia.

La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că apar primele efecte ale referendumului din Marea Britanie, resimţite și în ţara noastră.

„După Brexit, se înregistrează la nivelul Europei o încetinire a investiţiilor. Adică, este clar că Brexit-ul a ridicat niște probleme pentru investitori, care așteaptă să vadă ce se întâmplă, fiindcă au un volum de comezi cu Marea Britanie despre care nu știu în ce condiţii se vor mai face. Pe de altă parte, nu e sigură nici piaţa chineză, care are și ea tot felul de trepidaţii. Există motivaţii geopolitice care afectează și România, care la producţia industrială este legată de ceea ce exportă alţii. Adică, ce facem noi intră în exporturile altora. De exemplu, cablajele auto intră în autoturisme. Adică, noi nu avem produsele noastre și nu putem să ne plângem că nu mai putem vinde. Industria are o contribuţie de 23-24% din PIB și, dacă scade, are impact mare asupra creșterii economice“, a subli­niat reprezentantul AOAR.

Care sunt temerile concrete

Deși prin comunicatul comun al miniștrilor de Finanţe care s-au reunit în China se dau asigurări că „ţările UE sunt bine poziţionate“ pentru a contracara „de manieră dinamică“ eventualele repercusiuni economice și financiare ale ieșirii Marii Britanii din spaţiul comunitar, G-20 inclusese un posibil Brexit printre „ameninţările“ asupra economiei mondiale încă înainte de rezultatul votului britanicilor, în urmă cu trei luni. De aceea, unul dintre cei mai așteptaţi la această reuniune a fost ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, recent numit în funcţie. Duminică, acesta a declarat că incertitudinea privind modul în care ţara sa va părăsi UE s-ar putea diminua ulterior în cursul anului, o dată ce poziţiile de negociere ale celor două părţi vor deveni mai clare, conform Reuters.

„Dacă partenerii noștri din UE răspund pozitiv unei astfel de viziuni – evident, aceasta va face obiectul negocierilor – va exista poate sentimentul, mai târziu în acest an, că suntem pe aceeași lungime de undă în termenii așteptărilor pe care le avem. Cred că asta va trimite un semnal liniștitor comunităţii de afaceri și pieţelor“, a adăugat Hammond.

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă