16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEcologizarea Vaii Jiului inghite alte 17 milioane dolari

Ecologizarea Vaii Jiului inghite alte 17 milioane dolari

In cadrul proiectului "Inchiderea Minelor, Refacerea Mediului si Regenerare Socio-Economica”, derulat cu sprijinul Bancii Mondiale, alte 34 dintre minele inchise pana in 2004 urmeaza sa fie ecologizate de catre Ministerul Economiei. Pana in prezent, au fost nominalizate 20 de mine. In Valea Jiului au fost selectate patru mine – Petrila, Livezeni, Uricani si Lupeni, fiind introduse in proiect si perimetrele invecinate, astfel incat toata zona sa fie ecologizata. Suma totala alocata pentru ecologizare la minele din Valea Jiului este de 17 milioane USD. Pentru finalizarea listei, pana la 34 de mine, ministrul Economiei a cerut propuneri din partea sindicatelor din minerit si a companiilor miniere.
Pe imprumutul pentru proiectul anterior, “Inchiderea Minelor si Atenuarea Impactului Social”, Ministerul Economiei si Comertului a inclus lucrari de dezafectare a terenului si ecologizare la 31 de mine. Valoarea aprobata a contractului a fost de 29 milioane USD.
Din primul grup de mine au fost finalizate lucrarile la Florimunda si Ruschita, Aries si Baia Borsa, Leorda, Rafira, Vermesti, o parte la minele din zona Lesu Ursului. In zona de sud-est au ramas de finalizat lucrarile de la Lupoaia, Rogojelu, avand ca termen luna octombrie 2005.
Alte doua mine – Dalja (de huila) si Somova (in Delta Dunarii) – au fost incluse suplimentar in proiect datorita economiilor facute. Finalizarea lucrarilor este programata pentru luna iunie 2006.
In cadrul aceluiasi proiect-pilot, MEC a beneficiat de suma de 27,67 milioane USD pentru masuri de atenuare a impactului social in zonele miniere unde au fost facute disponibilizari.

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă