12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDupa primele estimari, evaziunea depaseste trei miliarde de lei

Dupa primele estimari, evaziunea depaseste trei miliarde de lei

Comisarii Garzii Financiare din Tulcea au descoperit o afacere ilegala de proportii cu produse petroliere. Daniel Negoescu, comisarul-sef al Sectiei Tulcea a Garzii Financiare, ne-a declarat ca in urma unor controale incrucisate efectuate la mai multe firme din judetul Tulcea si din alte zone ale tarii s-a constatat ca evidentele fiscale ale firmei Multielectronic Tulcea ar fi fost falsificate. Dupa primele estimari, evaziunea depaseste trei miliarde de lei.

Suveica cu produse petroliere

Conform unei sesizari facute de Garda Financiara Tulcea la PNA, la respectiva firma au fost descoperite facturi fiscale false, documente cu regim special care nu fusesera procurate de administratorii acestei firme de la Directia Generala a Finantelor Publice Tulcea, cum spune legea, ci din surse nedescoperite inca, dar considerate ilegale, iar facturile ar fi false.
Un alt procedeu considerat ilegal de catre comisarii financiari este si aprovizionarea sau livrarea produselor petroliere la aceasta firma dupa metoda tip suveica. Adica produsele erau plimbate prin mai multe firme atat la cumparare, cat si la vanzare, iar pe circuit una sau mai multe dintre aceste firme s-au dovedit a fi firme-fantoma.
Conform primelor estimari ale comisarilor financiari, prin aceste metode nu s-ar fi platit la bugetul de stat accize, TVA si taxa de drum in valoare de peste 3 miliarde de lei. Verificarile fiscale la firma Multielectronic sunt insa abia la inceput. Dupa descoperirea acestor nereguli fiscale, comisarii financiari, cu aprobarea procurorilor PNA, au sigilat arhiva societatii si au solicitat Directiei Generale a Finantelor Publice Tulcea sa efectueze un control de fond amanuntit la aceasta firma pentru a cuantifica exact prejudiciul adus in ultimii ani de aceasta firma.

Experienta infractionala

Trebuie spus ca patronii firmei Multielectronic au mai avut probleme cu inspectorii fiscali si cu magistratii. Ei au fost implicati in afacerea cecurilor fara acoperire privind afaceri ilegale cu petrol prin intermediul Petrom Braila, in urma careia doi dintre administratorii firmei tulcene au fost condamnati la inchisoare, cuprinsa intre unu si trei ani. Ei au fost incarcerati o vreme, dar s-au intors apoi la afacerile lor petroliere din Tulcea.
Firma Multielectronic a mai fost implicata si in administrarea afacerilor petroliere ale firmei Tulcea Anelcram, firma care a produs in urma cu cinci ani un prejudiciu la bugetul de stat, prin neplata taxelor fiscale, de 36 miliarde de lei. Justitia a reusit sa finalizeze procesul in acest caz abia zilele trecute, condamnandu-l pe patronul firmei, Florin Catana, la cinci ani de inchisoare. Ancheta in cazul Anelcram nu a fost derulata si la Multielectronic, desi comisarii Garzii Financiare care au descoperit si acel caz dovedisera la vremea respectiva anumite legaturi intre administratorii celor doua societati. Mai trebuie adaugat ca produsele petroliere comercializate de cele doua firme tulcene proveneau de la rafinariile din Onesti.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă