23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDoua etape in negocierile pentru CEC

Doua etape in negocierile pentru CEC

Strategia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) SA, adoptata de Guvern, stabileste modul in care va fi vanduta cea de-a patra mare banca din Romania (in functie de valoarea activelor), precum si cotele de capital care vor fi dobandite de persoanele fizice si juridice interesate sa cumpere actiuni. Oficialii Executivului au declarat ca privatizarea CEC si cea a BCR raman in continuare obiective strategice pentru autoritatile roma-ne, conform angajamentelor asu-mate fata de FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Strategia prevede ca un pachet de actiuni reprezentand 90,1% din capitalul social al CEC va fi vandut catre persoane fizice sau juridice, iar 9,9% din actiuni vor fi alocate pentru constituirea Fondului "Proprietatea”, din care urmeaza sa fie despagubite persoanele ale caror case confiscate de comunisti nu pot fi retrocedate in natura. Pachetul majoritar de actiuni reprezentand pana la 75%, inclusiv, din capitalul social total al CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune va fi vandut catre o institutie financiar-bancara de reputatie internationala sau unui consortiu. Vanzarea se va face prin negociere directa, cu selectie de oferte.
Un alt pachet, de pana la 5% din capitalul social al CEC, va fi vandut catre salariatii institutiei, membrii Consiliului de Administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la CEC. Pentru perfectarea tranzactiilor va fi constituita o asociatie pentru reprezentarea intereselor. Vanzarea pachetului de 5% actiuni se va face dupa finalizarea vanzarii pachetului majoritar. Restul actiunilor detinute de stat, cu exceptia celor alocate Fondului "Proprietatea”, vor fi vandute partial sau in intregime, prin oferta publica de vanzare.
Vanzarea pachetului majoritar de actiuni se va face prin negociere in doua etape, pe baza de oferte preliminare neangajante, urmate de oferte finale angajante. Daca in procesul de selectie se constata ca diferenta dintre primele doua oferte clasate in cadrul etapei de oferte finale si angajante este de 10% sau mai putin, comisia de privatizare va putea solicita celor doi ofertanti oferte financiare finale angajante imbunatatite.
In scopul maximizarii pretului actiunilor, comisia de privatizare le va putea solicita potentialilor cumparatori sa depuna oferte preliminare si neangajante atat pentru un pachet majoritar de 75%, cat si pentru un pachet mai mic, dar care sa nu reprezinte mai putin de 50% plus o actiune din capitalul social al CEC.
Guvernul a precizat ca la elaborarea strategiei de privatizare au fost luate in considerare recomandarile consultantului pentru privatizare, JP Morgan. Pana la sfarsitul lunii mai, JP Morgan a prezentat raportul de due diligence, raportul de evaluare a bancii si studiul de fezabilitate.
Capitalul social al CEC este de 149.700 mii lei noi (RON). Banca are un numar de 1407 unitati, aproximativ doua milioane de clienti si circa 9.000 de salariati.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă