7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDominatia actiunilor din sectorul financiar si cel petrolier

Dominatia actiunilor din sectorul financiar si cel petrolier

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a continuat anul trecut evolutia ascendenta, atat sub aspectul lichiditatii – care a depasit de aproape patru ori valoarea din 2004 -, cat si la nivelul cotatiilor, capitalizarea ajungand la 15,3 miliarde de euro, in urcare cu peste 70%.
“Ca si in anii anteriori, principalul motor al cresterii capitalizarii a fost legat in primul rand de evolutia pronuntat ascendenta a cotatiilor pentru marea majoritate a titlurilor tranzactionate si s-a datorat in mai mica masura majorarilor de capital realizate de societatile prezente in ringul bursei sau listarilor de noi companii. Totusi, in acest an au existat societati emitente care si-au valorificat avantajul de a fi prezente pe piata bursiera si au reusit sa incheie cu succes operatiuni de majorare a capitalului social prin aport in numerar”, a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache.

Cele mai tranzactionate actiuni in 2005

Pe ansamblul pietei, actiunile cele mai tranzactionate au ramas cele emise de societatile din sectorul financiar-bancar (SIF, Banca Transilvania si BRD-Groupe Societe Generale) si cele apartinand companiilor petroliere (Petrom si Rompetrol Rafinare).
SIF Oltenia s-a pozitionat pe primul loc in topul lichiditatii, fiind urmata de Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare, fiecare cu ponderi de peste 13% din valoarea totala. Cele mai semnificative operatiuni pe piata deal a tranzactiilor speciale au fost realizate cu titlurile Rompetrol Rafinare, Petrom si BRD-Groupe Societe Generale.
Potrivit statisticilor BVB, investitorii romani au acoperit 70% din volumul cumpararilor, persoanele fizice rezidente continuand sa fie cea mai activa categorie (52%). “Investitorii au devenit tot mai exigenti cu privire la calitatea informatiilor pe care le transmit pietei companiile emitente, dar si-au dezvoltat si instrumente mai sofisticate de analiza a miscarilor care au loc pe piata bursiera, pe celelalte segmente ale pietei financiare din Romania sau la nivel macroeconomic”, a aratat oficialul BVB.
Capitalizarea BVB a ajuns la 15,31 miliarde de euro – cu 73,7% peste nivelul consemnat anul trecut -, din care cele mai importante zece companii detin aproape 90%. Petrom se plaseaza pe prima pozitie in topul capitalizarii (26,7 miliarde de lei), fiind urmata de BRD – 9,5 miliarde de lei, Banca Transilvania – 2,9 miliarde de lei si Rompetrol Rafinare – 2,2 miliarde de lei.

Un an bun

Referindu-se la evolutia bursei in 2006, Farmache a estimat un nivel al capitalizarii de peste 20 miliarde de euro, in conditiile diversificarii ofertei prin listarea unor noi emitenti. “O prima cale care va aduce noi companii la bursa tine de procesul de fuziune BVB-BER. Numarul total al companiilor tranzactionate la BVB va depasi foarte probabil in 2006 pragul de 100, fata de numai 64 cate sunt in prezent. De asemenea, transpunerea in practica a unor proiecte economice de anvergura, desfasurate la scara regionala, presupune insa o finantare pe masura si acest lucru ar putea conduce la aparitia mai multor oferte publice primare derulate de companii private”, a afirmat Farmache.
El a adaugat ca influenta cea mai evidenta este asteptata din partea companiilor la care statul detine inca participatii importante, pentru care iesirea pe piata de capital reprezinta poate cea mai buna modalitate de demarare sau finalizare a procesului de privatizare.
Brokerii estimeaza o evolutie ascendenta a pietei si in 2006, dar considera ca preturile nu vor mai inregistra aprecieri atat de consistente. “2006 va fi bun pentru piata de capital. Sunt sanse de cresteri importante. Avem titluri bune listate si vor intra si alte companii. Sub aspectul pretului, avansul va fi de 3-4 ori mai ridicat decat dobanzile pasive, astfel incat randamentul oferit de plasamentele in actiuni va fi de 20-30%. Probabil nu vor mai exista explozii de preturi, cu cresterii de peste 100%”, a declarat directorul general adjunct al companiei de intermediere SSIF Broker, Adrian Ceuca.
La randul sau, Razvan Pasol, directorul general al companiei de brokeraj Intercapital Invest, estimeaza ca preturile vor urca cu circa 30%, mentionand ca avansuri semnificative vor fi consemnate numai pe anumite actiuni, ale SIF si din domeniul petrolier. El a aratat ca lichiditatea ar putea creste cu circa 50%, daca nu vor aparea noi emitenti.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă