10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDizolvarea BCR este interzisa timp de trei ani de la preluarea de...

Dizolvarea BCR este interzisa timp de trei ani de la preluarea de catre Erste Bank

Contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) a fost facut public, fiind disponibil pe pagina de internet a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Banca austriaca Erste Bank AG a devenit in decembrie noul actionar majoritar al BCR, in urma achizitionarii unui pachet de 61,8825 la suta din actiuni, la un pret de 7,65 euro/actiune.

Dizolvarea voluntara sau lichidarea BCR este interzisa timp de trei ani de la preluarea sa de catre Erste Bank AG, fara avizul AVAS si al Bancii Nationale a Romaniei. Erste Bank are obligatia de a pastra identitatea corporativa a bancii, prin mentinerea denumirii de Banca Comerciala Romana.

Listare la Bursa

Actiunile BCR vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, in maximum trei ani de la preluare, prin listare directa sau oferta publica, dar participatia Erste Bank nu va trebui sa scada sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social, potrivit contractului de privatizare. Documentul prevede ca BCR va oferi, prin majorare de capital, actiuni nou emise din aceeasi clasa ca si cele achizitionate de Erste. Alternativ, Erste poate alege sa sustina oferta publica prin vanzarea unei parti din actiunile proprii. In schimb, banca austriaca nu va subscrie nici una dintre actiunile nou emise cu ocazia posibilei majorari a capitalului social realizate in scopul ofertei. Daca actiunile care fac obiectul ofertei nu sunt subscrise de un numar suficient de cumparatori sau listarea, respectiv oferta publica nu se realizeaza, obligatiile Erste nu vor fi considerate incalcate. Banca austriaca va initia o noua oferta publica in termen de un an de la data esecului listarii sau ofertei publice. Conform contractului, AVAS nu va avea nici un fel de obligatii si nu va raspunde in legatura cu listarea, oferta publica sau modul in care cumparatorul isi asuma obligatiile asumate.

Renuntare la posturi

Membrii Consiliului de Supraveghere al BCR numiti in functie la propunerea AVAS, BERD si IFC trebuie sa semneze scrisori de renuntare la mandat, ca o conditie de prefinalizare a tranzactiei de preluare a bancii de catre Erste Bank. In Consiliul de Supraveghere, care nu are rol executiv, reprezentantii statului sunt Daniel Daianu – presedinte, Gheorghe Ionescu si Jozsef Birtalan, ambii membri. BERD este reprezentata de Oliver Greene – membru, iar IFC de Thomas Krayenbuehl, vicepresedinte. Din consiliu mai fac parte Teodor Mihaescu si Mihai Fercala, din partea SIF-urilor. Renuntarile la mandat semnate de reprezentantii vechilor actionari ai BCR vor intra in vigoare dupa finalizarea tranzactiei de privatizare si dupa primirea aprobarii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru noii membri, numiti cu ocazia Adunarii Generale a Actionarilor de prefinalizare, cand trebuie aprobat si noul statut al bancii.

Dividende
de cel mult 50%

Actionarii Bancii Comerciale Romane vor incasa dividende aferente anului trecut in suma de cel mult 50% din profitul net obtinut in 2005. Contractul semnat intre actualii actionari si castigatorul privatizarii – Erste Bank – mai stipuleaza ca BCR se obliga ca in perioada dintre semnarea documentelor de privatizare si finalizarea procesului sa nu acorde dividende sau alta forma de distribuire, cu exceptia celor cuvenite pentru anul 2005. AVAS va avea dreptul sa incaseze o parte din dividendele care vor fi distribuite pentru 2006, in limita perioadei cat va detine actiunile BCR. Pana la preluarea bancii de catre Erste Bank, numarul de angajati ai BCR nu va fi majorat cu mai mult de 2%, iar obligatiile de plata ale bancii provenite din structura de remunerare sau din nivelul general de remunerare (salarii) sunt limitate la o crestere cu maximum 5%. Partea romana a mai acceptat ca banca in totalitate si filialele sale sa deruleze pana la preluarea efectiva operatiuni numai in cursul obisnuit al activitatii, care sa nu aiba un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare. Intelegerea presupune ca din aceste activitati sa nu fie inregistrata o pierdere mai mare de 10 milioane de euro.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă