14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDiscriminari in noul Cod Fiscal

Discriminari in noul Cod Fiscal

Nemultumiti de impozitarea excesiva si de tratamentul discriminatoriu, brokerii au iesit ieri la rampa, condamnand prevederile noului Cod Fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si care acum se afla in faza de proiect.
O prima nemultumire a Asociatiei Brokerilor este legata de tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse obligatiunile corporatiste in raport cu cele municipale. “In timp ce emisiunile de obligatiuni corporatiste vor fi impozitate cu 16%, cele municipale sunt scutite de impozitare”, a declarat presedintele asociatiei, Dan Paul, cu prilejul Targului de Bani FinFair, organizat de Finmedia la Sala Palatului din Bucuresti.
De asemenea, proiectul noului Cod Fiscal prevede ca intermediarii de pe piata de capital sa se transforme “intr-un fel de agent fiscal”, in conditiile in care brokerii vor fi obligati sa calculeze castigul anual net al clientilor. “Brokerul va fi obligat sa-i trimita clientului, anual, situatia portofoliului. Intocmirea declaratiei de impunere implica asumarea unei responsabilitati penale, care, prin lege, ii revine contribuabilului”, a precizat Paul.
Insa cea mai mare nemultumire a brokerilor este legata de introducerea unei mecanism de plata anticipata a impozitului, de creditare a bugetului de stat. Practic, de la 1 ianuarie, se va retine la sursa un procent de 5% din profitul fiecarei tranzactii profitabile efectuate, cu titlu de plata anticipata a impozitului. Aceasta indiferent daca urmatoarele tranzactii realizate se soldeaza cu pierdere. In final, impozitul va fi de 16%, urmand a se face regularizarea.
Dan Paul a mai mentionat si o alta discriminare prezenta in acelasi proiect de act normativ, si anume impozitarea cu 16% a actiunilor aferente programului de privatizare in masa, in conditiile in care prima tranzactie efectuata cu titlurile Fondului Proprietatea va fi scutita de taxe.
Nu in ultimul rand, repetatele modificari legislative referitoare la impozite si taxe aferente pietei de capital induc si niste costuri suplimentare, legate de schimbarea softului companiilor de brokeraj.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă