15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDin aprecierea leului, castiga statul

Din aprecierea leului, castiga statul

» Statul a castigat intr-o luna opt milioane euro din aprecierea leului.
» Valoarea creditelor in valuta a crescut cu 85,7% numai intr-un an.
» Importatorii cumpara ieftin, dar vand la fel de scump.

Moneda nationala a Romaniei era declarata la sfarsitul anului trecut de catre agentia de informatii financiare Bloomberg drept "cea mai performanta din lume" in 2006 si estima ca evolutia va fi la fel de buna si in 2007. Cei care au avut curajul sa mizeze pe leu se pot felicita acum, cand veniturile li se rotunjesc. Vremurile cand leul nostru ceda pas cu pas in fata dolarului si a monedei euro au trecut si leul a devenit pariul castigator pentru investitori, pentru cei care au credite in euro, dar si pentru statul roman care si-a tras o felie mare din aceasta apreciere.

Accizele, in favoarea statului
Modul in care statul calculeaza accizele este net in defavoarea cetatenilor dupa ce la sfarsitul anului trecut au fost schimbate regulile jocului. Potrivit normelor Codului fiscal, pentru calculul accizei se ia in calcul paritatea euro/leu din prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Daca ne gandim ca pe 2 octombrie 2006 cursul era de 3,5361 lei/euro, iar ieri era de 3,2821 lei/euro, ne putem gandi cam cat a reusit sa-si traga statul nemeritat din totalul de 2.266,12 milioane de lei incasate la buget sub forma de accize in primul trimestru al anului. De exemplu, potrivit datelor Ministerului Finantelor, numai in luna ianuarie statul a incasat din accize 754,44 milioane de lei, adica 222,3 milioane de euro, avand in vedere ca Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs mediu pentru acea luna de 3,39 lei/euro. Statul a castigat numai intr-o luna 8,789 milioane de euro doar din accize.
Nici pentru importatori evolutia leului nu se poate spune ca nu prieste. In timp ce marfa pe care o aduc de afara s-a ieftinit pentru ei, pe piata interna preturile de vanzare nu s-au micsorat, profitul suplimentar intrandu-le automat in buzunare. Toti cei care desfasoara activitati de import evita sa vorbeasca despre acest lucru, dar nu neaga ca afacerile le merg bine cu un leu tare, lucru care insa ii nemultumeste pe exportatori. "Importatorii au castigat foarte mult in aceasta perioada, dar, din pacate, au impartit prea putin din acest castig cu noi, consumatorii, pentru ca preturile nu le-au redus", spune analistul financiar Bogdan Baltazar.

A crescut apetitul pentru creditele in valuta
Evolutia cursului de schimb i-a impins pe tot mai multi romani sa se imprumute in valuta. "A te imprumuta acum in euro este o decizie corecta pentru ca este normal sa te imprumuti in valuta mai slaba", considera Bogdan Baltazar. Fie ca este vorba despre creditele imobiliare, de cele pentru nevoi personale sau de oricare tip de credit luat in euro, ratele lunare pe care clientul le are de platit la banca au fost de la o luna la alta mai mici. Statisticile Bancii Centrale confirma o crestere spectaculoasa a creditelor in valuta. La nivelul populatiei valoarea creditelor in valuta atinsese pe 31 martie valoarea de 18.282,6 milioane de lei, in crestere cu 85,7% fata de perioada similara a anului trecut. Orientarea spre creditele in valuta s-a facut puternic simtita si la nivelul societatilor comerciale, valoarea lor atingand pe 31 martie 29.660 milioane lei, cifra ce reprezinta o crestere cu 30% fata de primul trimestru al anului precedent.

Maxime
Moneda nationala a atins, in prima zi de tranzactionare din aceasta saptamana, noi maxime atat in raport cu euro, cat si cu dolarul, cursul afisat de banca centrala in raport cu moneda europeana aflandu-se la cel mai jos nivel din ultimii patru ani si jumatate. De la inceputul acestui an, moneda nationala s-a apreciat in termeni nominali cu 5,77% fata de dolar si 3,14% in raport cu euro, doar in ultima luna castigand aproximativ 2% fata de ambele valute.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă