8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDespagubirile de la FP, dupa 1 noiembrie

Despagubirile de la FP, dupa 1 noiembrie

» Persoanele ale caror bunuri au fost confiscate vor primi despagubiri in numerar, in limita a 500.000 de lei.

» Fondul are disponibilitati in suma de 150 milioane de euro, plasate in depozite la BCR, BRD si Raiffeisen Bank.

» Listarea la bursa, estimata pentru iunie 2008, ar putea fi amanata in eventualitatea alegerilor anticipate.

Despagubirea in bani a fostilor proprietari deposedati de regimul comunist va avea loc dupa ce Fondul Proprietatea (FP) va plati dividendele aferente anului trecut, operatiune estimata in jurul datei de 1 noiembrie.
La finele lunii iunie, Guvernul a modificat legislatia privind Fondul Proprietatea, stabilind ca persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist vor putea sa primeasca despagubiri in numerar, in limita a 500.000 de lei, sau pot opta pentru actiuni la Fondul Proprietatea, pe care le vor putea vinde la Bursa dupa listarea Fondului.
Pana la listare, fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot insa opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile la bursa. Actionarii care aleg plata in numerar in contul despagubirilor, in limita de 500.000 de lei, au posibilitatea sa opteze pentru aceasta varianta si sa depuna cererile la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, incepand cu 1 octombrie, timp de sase luni.

O parte din bani exista
Paunescu a precizat ca sursa de finantare a despagubirilor va fi reprezentata de sumele incasate de Fond din dividende, aratand ca este posibil ca statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor, sa stabileasca si alte resurse. La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ca "sumele destul de consistente colectate din dividende vor acoperi o buna parte din despagubiri", fiind posibila si suplimentarea acestora. Fondul Proprietatea are in prezent disponibilitati in suma de 150 milioane de euro, plasate in depozite la BCR, BRD-Groupe Société Générale si Raiffeisen Bank, potrivit lui Paunescu.
Pana la sfarsitul lunii iunie, Fondul Proprietatea a incasat dividende de 216 milioane de lei, aferente participatiilor la companiile aflate in portofoliu, cea mai mare parte, in suma de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006.

Turbulentele politice amana listarea
Listarea la bursa a Fondului Proprietatea ar putea fi amanata in eventualitatea alegerilor anticipate, a afirmat ieri presedintele Fondului, Alexandru Paunescu. "Exista posibilitatea ca acest lucru sa duca la intarzierea in selectarea administratorilor de fond. Sper ca oamenii politici sa constientizeze ca este in interesul populatiei ca Fondul Proprietatea sa se listeze", a declarat Paunescu.
Acesta a spus ca, in mod normal, listarea la bursa a Fondului ar putea fi realizata cel mai probabil in luna iunie 2008.
"Estimarile pe care le avem legate de listare sunt legate de luna iunie a anului viitor, termen pe care sper sa-l respectam", a spus Paunescu. Creat ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, in decembrie 2005.
In prezent, aproximativ 96,5% din capitalul Fondului se afla la stat, sub administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, restul de 3,5% fiind distribuit fostilor proprietari.
Prima AGA
Actionarii Fondului Proprietatea au discutat marti despre listarea la BVB a actiunilor emise de FP si acordarea unui dividend brut de 0,002533334 lei pe actiune, aferent exercitiului financiar 2006, potrivit convocatorului AGA, prima de acest gen din istoria FP.
Pe ordinea de zi a AGA mai figurau situatia patrimoniului Fondului Proprietatea la sfarsitul primului semestru din 2007, aprobarea sistemului de administrare, alegerea administratorilor, modificarea actului constitutiv al societatii, aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli aferent exercitiului financiar 2007 si numirea auditorului financiar, pe o perioada de trei ani.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă