9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeprecierea cursului, o arma cu doua taisuri

Deprecierea cursului, o arma cu doua taisuri

» Avantajati de cotatia leului, exportatorii pot fi afectati de diminuarea activitatii economice in UE.

» Moneda nationala va continua sa se devalorizeze, cu mici corectii, pana la sfarsitul anului in curs.

Chiar daca era asteptata cu sufletul la gura
de foarte multe companii, in special de exportatori, deprecierea din ultima perioada a monedei nationale poate deveni o arma cu doua taisuri, avertizeaza analistii economici.
"Prin griparea pietelor externe de credit, se poate ajunge la o incetinire a activitatii economice in Uniunea Europeana, fapt care se va rasfrange si asupra exporturilor romanesti", spune profesorul Daniel Daianu. Aceasta mai ales in conditiile in care aproape doua treimi din exporturile Romaniei sunt directionate catre spatiul comunitar.

Americanii-s de vina!

Toti analistii sustin la unison ca principala cauza a modificarii din ultima perioada a cursului de schimb, prin deprecierea cu 4,58% a cotatiei leului, consta in criza pietelor financiare din Statele Unite si din Europa Occidentala. Intr-o prima faza, efectele s-au facut simtite la nivelul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), apoi asupra valorii titlurilor fondurilor mutuale si, intr-un final, asupra leului. "Marile fonduri n-au mai avut lichiditati si si-au lichidat pozitiile in economiile emergente, inclusiv in Romania", explica profesorul Daianu. De aceeasi parere este si analistul economic Aurelian Dochia, de la BRD Corporate Finance, care spune ca investitorii au acum o alta perceptie asupra riscurilor si "ies" din activele romanesti, ca si din cele ale celorlalte tari emergente.
Ca leul s-a depreciat mai mult decat celelalte monede din regiune, cum ar fi zlotul polonez, este explicat de Florian Catu, analist la ING, prin prisma faptului ca in Romania economia este mai vulnerabila. si Liviu Voinea, de la Grupul pentru Economie Aplicata (GEA), spune ca deprecierea nu are legatura, deocamdata, cu fundamentele economice, asa cum nu a avut nici aprecierea anterioara. "Criza externa i-a determinat pe investitorii speculativi sa se retraga din pietele emergente", spune Voinea.

Razbunarea deficitului
El este insa de parere ca si fundamentele economice, indeobste adancirea deficitului de cont curent, nu vor intarzia sa-si spuna cuvantul. Potrivit lui Voinea, in lunile urmatoare vom asista la o noua depreciere, de aceasta data cauzata de problemele economiei romanesti.
La acestea s-a referit si profesorul Daianu, care a avertizat asupra pericolului deficitelor externe si al cresterilor salariale cu mult peste plusul de productivitate. Daniel Daianu sustine ca in perioada urmatoare vom asista la noi deprecieri ale cursului monedei nationale. "Pana spre sfarsitul anului nu ne putem astepta la o revenire pe trend ascendent a leului. Va continua deprecierea usoara a monedei, evident cu mici corectii", spune, la randul lui, Aurelian Dochia. El a adaugat ca la finele lunii decembrie cotatia ar putea depasi 3,3 lei pentru un euro.

Reveniri timide

De alta parere este insa consultantul financiar Bogdan Baltazar. El sustine ca reducerea dobanzii de scont a Rezervei Federale Americane (FED) a "inviorat" pietele de capital.
"Leul o va lua in sus si va recupera o buna parte din deprecierea din ultima perioada", ne-a declarat Baltazar.
O usoara corectie a aparut chiar ieri, cand euro a scazut de la 3,275 lei la 3,257 lei. De asemenea, leul s-a apreciat, mai timid, ce-i drept, si in raport cu dolarul.
Daca scaderea leului in raport cu celelalte valute se va mentine in limite rezonabile, efectele nu pot fi decat benefice, spun analistii.
"Pe de o parte, deprecierea ajuta exportatorii si pe de alta parte se constituie intr-un mecanism de corectie a dezechilibrelor existente in economia romaneasca", declara profesorul Daniel Daianu.

CONSECINTE
» Tinta de inflatie, sub asediu

Leul ar trebui sa se devalorizeze in continuare, insa nu brutal, sustine Daianu. "O devalorizare brutala, combinata cu efectele secetei ar putea duce la cifre de inflatie care nu prea ar ajuta Banca Nationala", ne-a declarat el. In ceea ce priveste creditele in valuta, economistul Florian Catu spune ca deocamdata nu sunt pericole, deoarece media se mentine la un nivel rezonabil.

Cele mai citite

Andy Murray, accidentare gravă la gleznă! Fostul lider mondial se va retrage la finalul acestui sezon

Fostul lider mondial Andy Murray a suferit o accidentare gravă la gleznă în timpul partidei pierdute cu Tomas Machac în turul al treilea al...

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis. Președintele a acordat drapelul de luptă Direcţiei Generale de Protecţie Internă din MAI şi Institutului „Cantacuzino”

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 martie 2024, mai multe decrete. Printre acestea se află și decretele privind acordarea Drapelului de luptă...

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...
Ultima oră
Pe aceeași temă