15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeductibilitati in sistemul de economisire si creditare

Deductibilitati in sistemul de economisire si creditare

Codul Fiscal modificat, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, contine cateva prevederi referitoare la activitatea de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
Astfel, contribuabilul poate deduce din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, cheltuielile efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ in limita unei sume maxime egale cu 300 lei noi pe an. In plus, Codul Fiscal prevede ca sunt neimpozabile veniturile sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza Legii nr. 541/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
“Aceste prevederi demonstreaza ca autoritatile au inteles ca sistemul de economisire si creditare este un instrument important pentru dezvoltarea domeniului locativ si, in acelasi timp, este o parghie in atingerea unor obiective macroeconomice cum ar fi cresterea gradului de economisire la nivelul sistemului bancar sau reducerea deficitului de cont curent”, a afirmat Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Sistemul de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ presupune existenta unei perioade minime de economisire, urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru achizitionarea, extinderea, construirea unei locuinte. In etapa de economisire, statul ofera o prima de 15% din suma economisita in anul calendaristic precedent, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 150 de euro.
Conceptul de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ a fost introdus in Romania de catre Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Institutia de credit si-a inceput activitatea in iunie 2004, fiind prima de acest gen de pe piata bancara romaneasca. Raiffeisen Banca pentru Locuinte detinea, la finele primului semestru din acest an, un volum total al economiilor atrase de la clienti de aproape de 41 milioane euro.

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă