Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

De la 1 iulie, energia electrica, mai scumpa cu 5,2%

Pretulul energiei electrice se va majora de la 1 iulie cu o medie de 5,2% pentru toate categoriile de consumatori captivi, inclusiv cei casnici, a declarat ieri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ...

Share

Adrian Stoica 0 comentarii

18.06.2005 - 00:00
Pretulul energiei electrice se va majora de la 1 iulie cu o medie de 5,2% pentru toate categoriile de consumatori captivi, inclusiv cei casnici, a declarat ieri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris. Astfel, la tariful de tip monom, fara abonament, pretul unui kilowat/ora va ajunge la 3.649 lei. In ceea ce priveste categoria de tarifare monom, cu abonament, consumatorii vor plati un abonament de 1.336 lei/zi si un pret de 2.699 lei/kWh. O serie de modificari vor fi operate si la abonamentul de tip social, prima transa de incadrare urmand sa fie majorata de la 45 la 65 kW/luna iar transa a doua a acestui tip de tarif a fost stabilita intre 65 si 90 kW/luna, fata de limitele anterioare de 45-75 kW/luna.
O alta modificare ce se va aplica pentru acest tip de tarif vizeaza obligativitatea ca beneficiarii abonamentului social sa aiba un venit maxim pe membru de familie egal cu salariul minim pe economie, 2.800.000 lei. Pentru a beneficia de tariful social consumatorii trebuie sa depuna o declaratie pe proprie raspundere ca nu au un venit care depaseste baremul stabilit iar aceste documente trebuie validate de primaria la care este arondat consumatorul respectiv. Beneficiarii abonamentului social vor achita de la 1 iulie 1.547 lei/kWh daca se incadreaza in prima transa de consum (pana la 60 kW/luna) si 3.642 lei/kWh daca sunt in cea de-a doua transa de consum (intre 60 si 90 kW/luna). Cei care intra in transa a treia de consum, peste 90 kW/luna, vor plati 7.070 lei/kWh. In prezent, circa patru milioane de consumatori beneficiaza de tariful social iar dupa introducerea acestor masuri numarul beneficiarilor s-ar putea reduce la jumatate. Presedintele ANRE a aratat ca aceste ajustari de tarife au fost cauzate de cresterea preturilor combustibililor, in special la carbune si gaze naturale.
Cea mai mare majorare de tarife a fost operata la distributiile de electricitate, cu valori cuprinse intre 8 si 18%, pentru a acoperi pierderile tehnologice. Compania Nuclearelectrica a primit o majorare de tarif reglementat de 2,1%, in timp ce Hidroelectrica va furniza energie electrica in sistem reglementat cu circa 5% mai scumpa. Majorari de tarife au fost operate si in cazul producatorilor din sistemul Termoelectrica.
In ceea ce priveste scumpirile la energia termica Opris a spus ca ANRE nu va acorda de la 1 iulie majorari de tarife producatorilor din cogenerar, estimand ca o eventuala recalculare pentru acest sector ar putea avea loc in luna octombrie. El a admis insa ca pretul national de referinta va fi majorat cu 20%, pana la valoarea de 1.000.075 lei/Gcal, prevedere ce va fi luata in curand printr-o hotarare de guvern.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...