9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe la 1 ianuarie 2008, persoanele juridice vor plati esalonat impozitul pe...

De la 1 ianuarie 2008, persoanele juridice vor plati esalonat impozitul pe profit

Noul Cod Fiscal introduce impozitul pe profit cu plati trimestriale anticipate pentru societatile comerciale bancare, persoane juridice romanesti si straine. Legiuitorul a apreciat ca, in acest fel, se simplifica foarte mult activitatea contabila, ne-a precizat Catalin Doica, secretar de stat la Ministerul de Finante. Determinarea se va efectua o singura pe an, la finele anului.

Pentru banci, procedeul se va aplica de la 1 ianuarie 2007, iar de la 1 ianuarie 2008 sistemul platilor esalonate se va aplica pentru toti contribuabilii. Daca exista pierdere in anul curent, exista posibilitatea ca platile anticipate sa nu fie efectuate, potrivit Gheorghitei Toma, sef Serviciul Legislatie privind impozitele din Ministerul de Finante. La solicitarea oamenilor de afaceri – considerata justificata de legiuitor – a fost eliminata conditia ca deducerea cheltuielilor pentru cazare, transport, diurna sa fie posibila numai in situatia in care contribuabilii realizeaza profit in exercitiul dorit sau in anii precedenti. Si in noul Cod Fiscal este mentinuta impozitarea anuala pentru organizatiile non-profit, cum ar fi fundatiile, organizatiile cu activitati economice, societatile din agricultura, care aveau si au sistemul de plata anual. Acestea nu vor face plati anticipate, ci doar o data pe an, la 15 februarie.

Modificari in cazul impozitului pe venit

In cazul impozitului pe venit, a fost introdusa neimpozitarea veniturilor din dobanzi la depozitele la vedere sau conturi curente, precum si a veniturilor din dobanzi aferente titlurilor de stat si obligatiunilor municipale, a anuntat secretarul de stat Catalin Doica. A fost asigurata deductibilitatea din veniturile impozabile din salarii a sumelor economisite potrivit legii privind economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ. Pentru inceput, in limita unei sume de 300 RON pe an, urmand ca din anii urmatori suma sa se mareasca. A fost modificat sistemul de impunere a tranzactiilor imobiliare, atat pentru cei care le efectueaza, cat si pentru bugetul statului, unde vor creste veniturile datorita simplificarii modalitatii de aplicare a acestui impozit. Va fi un impozit de tranzactie, de 3 la suta din valoarea tranzactiei, si va fi incasat direct de catre organele fiscale, notarii fiind scosi din ecuatie.

Prefinantarea platii TVA pentru importuri, eliminata

Au fost eliminate facturile fiscale cu regim special de inseriere, imprimate pe hartie speciala, fapt ce va conduce la diminuarea sarcinilor administrative ale operatorilor in ce priveste pastrarea si circuitul tuturor acestor documente, anunta Catalin Doica, secretar de stat. Prin norme, vor fi stabilite sectoare economice care vor avea posibilitatea sa emita si facturi simplificate. Totodata se elimina prefinantarea platii TVA pentru importuri, deoarece de la data aderarii, plata taxei nu se va mai face in vama, ci se va aplica taxarea inversa. Acelasi procedeu se aplica si pentru achizitiile intracomunitare, din statele membre ale Uniunii Europene. In scopul evitarii fraudei, dar si al usurarii administrarii fiscale, se extinde aplicarea taxarii inverse pentru toate categoriile de deseuri industriale reciclabile si pentru lucrarile de constructii-montaj.

Scutiri de taxe locale

In domeniul impozitelor si taxelor locale, s-a introdus in premiera competenta pentru consiliile locale de acordare a scutirii de impozit pe cladirile construite, reprezentand investitii de peste 500.000 de euro pe o perioada de cel mult cinci ani de la data finalizarii constructiei, spune Catalin Doica. S-a introdus posibilitatea diminuarii marjei minime a cotei de impozitare la cladirile persoanelor juridice de la 0,50 la suta, cat este in prezent, la 0,25 la suta si renuntarea la impunerea suplimentara in cazul nereevaluarii in decurs de 3 ani. S-au restrans competentele consiliilor locale in sensul de a nu mai putea majora taxele si impozitele locale in cursul unui an fiscal cu mai mult de 20 la suta, comparativ cu varianta care era in vigoare pana in prezent, care permitea majorarea fara limita a acestora, fapt ce a dus la o marire exagerata de 2 sau 3 ori a taxelor si impozitelor locale. S-au introdus doua termene de plata a impozitelor catre comunitate, atat pentru persoane juridice, cat si fizice, 31 martie si respectiv 30 septembrie. Totodata, s-au dat competente consiliilor locale, ca si in cazul persoanelor juridice care doresc sa-si plateasca impozitele pana la primul termen – 31 martie – sa poata beneficia de o reducere cu pana la 10 la suta in functie de hotararea consiliilor locale, potrivit lui Gheorghe Marinescu, din cadrul Ministerului Finantelor.

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...
Ultima oră
Pe aceeași temă