23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum vor evolua preţurile la locuinţe

Cum vor evolua preţurile la locuinţe

Costul locuinţelor din România a scăzut în medie în fiecare an cu 2,6% în ultimii 5 ani, astfel că piaţa rezidenţială va continua să fie stabilă. Nu există semne concludente că preţurile vor avea creşteri semnificative, arată o analiză Eurobank.

Specialiştii Eurobank Property Services (EPS), subsidiară a băncii elene Eurobank, acţionarul Bancpost, apreciază că în perioada următoare evoluţia preţurilor va fi una liniştită, fără a fi înregistrate mari surprize. “Indicele naţional arată o scădere de 1,6% în ultimul trimestru din 2014 în comparaţie cu trimestrul precedent, menţinându-se perspectiva de stabilitate a preţurilor pentru următoarea perioadă. Variaţia anuală a indicelui a însemnat o scădere de 2,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013. Stagnarea recentă a preţului, combinată cu scăderea medie anuală de 2,6% pe parcursul ultimilor 5 ani, sugerează că stabilitatea va continua pe piaţa rezidenţială din România, fără să existe semne concludente că preţurile vor suferi creşteri semnificative“, se arată într-un comunicat al Eurobank Property Services, care a lansat cel mai recent raport legat de Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, aferent ultimului trimestru din 2014.

Indicele aferent Bucureştiului a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru din 2014, o reducere a valorii mai mică în comparaţie cu trimestrul precedent, pe când indicele Bucureşti Centru a crescut cu 1,1% în aceeaşi perioadă. Mai mult decât atât, indicele Bucureşti Periferie a prezentat o scădere uşoară de 0,3%, pe când indicele calculat pentru judeţul Ilfov a înregistrat o creştere de 1,7% în trimestrul al patrulea din 2014. De la începutul anului 2014, regiunea Capitalei a prezentat o creştere minoră de la an la an, mai puţin în judeţul Ilfov, unde s-a înregistrat o creştere negativă de 1,5%.

Unde au fost inregistrate creşteri

În ceea ce priveşte cele opt diviziuni ale României, în trei dintre acestea a continuat tendinţa de creştere, pe când restul diviziunilor au prezentat o scădere a preţurilor. Pe de-o parte, în diviziunea Dunăre şi Marea Neagră s-a observat cea mai mare creştere trimestrială, de 1,4%, urmată de Diviziunile Sud şi Bucureşti – Ilfov. Pe de altă parte, Diviziunea Vest a înregistrat cea mai abruptă scădere, de 4,9%, urmată de Muntenia, Moldova şi Nord.

În ceea ce priveşte indicii calculaţi la nivelul celor mai mari zece oraşe din România, aceştia au prezentat o evoluţie trimestrială echilibrată, cu fluctuaţii care pot fi puse mai degrabă pe seama unor corecţii pe termen scurt sau unor factori minori statistici, decât să constituie o indicaţie temeinică a unei anumite performanţe, fie negativă, fie pozitivă.

Preţurile proprietăţilor noi din Bucureşti au continuat să crească mai repede decât media, ajungând la 4,8% în ultimele patru trimestre, pe când proprietăţile vechi situate în Capitală au stagnat.

Cu toate acestea, la nivel naţional proprietăţile noi înregistrează scăderi mai mari decât proprietăţile vechi, de 2,6% de la an la an.

„În general, indicele rezidenţial calculat de EPS arată continuarea trendului de scădere a valorii proprietăţilor. Faptul că indicele agregat la nivel naţional poate fi rezultatul a două tendinţe concurente, de creştere şi de scădere a preţurilor, concomitent cu o uşoară redresare a pieţei de primă importanţă (Bucureşti Centru), sugerează că o creştere a indicelui ar putea fi posibilă în trimestrele următoare“, apreciază autorii studiului.  

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă