20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum te protejezi cu adevărat de efectele dezastrelor

Cum te protejezi cu adevărat de efectele dezastrelor

Asigurarea obligatorie te fereşte de inevitabila amendă şi de efectele calamităţilor asupra structurii locuinţei însă nu asigură şi mobila sau electrocasnicele. Mai important, suma acoperită este insuficientă mai ales pentru locuinţele din oraşe. Singura soluţie completă o reprezintă poliţele facultative.

 

Scenariul producerii unui cutremur de intensitate comparabilă cu cel din 1977 a devenit aproape o certitudine într-o perspectivă medie de timp. În acest context, asigurarea locuinţelor devine şi ea o necesitate. Potrivit unui studiu INCERC, un astfel de eveniment ar provoca distrugerea a 23.000 de locuinţe doar în Capitală. „Despăgubirile primite în caz de cutremur de către persoanele care au încheiat contracte de asigurare obligatorie a imobilelor lor nu vor fi suficiente pentru repararea distrugerilor”, spune Emil Sever Georgescu, director ştiinţific în cadrul INCERC.

Cum putem acoperi totuşi eventualele pagube? Chiar şi în ipoteza în care cea mai mare parte a locuinţelor vor fi asigurate prin PAID  nu este suficient pentru a sta liniştiţi. Soluţia constă în asigurarea facultativă pe întreaga valoare a locuinţei şi, în plus, asigurarea bunurilor din locuinţă. Poliţa obligatorie nu asigură şi bunurile. Poliţa facultativă acoperă inclusiv riscul ca locuinţa să fie deteriorată în urma unor inundaţii provocate de vecini, iar eventualele pagube nu sunt chiar mici în astfel de situaţii. Câţi dintre dumneavoastră nu aţi fost nevoiţi să renovaţi integral baia în urma unui astfel de accident? Mai mult, poliţa facultativă include şi riscul de furt din locuinţă.

Statul nu despăgubeşte, primarii dau amenzi

În acest moment  legea spune că Guvernul nu mai dă nici un leu pentru victimele inundaţiilor. Cazuri în care oamenii şi-au pierdut casa sunt cu sutele în România, însă, chiar dacă te fereşte Dumnezeu şi nu-ţi ia apa casa, tot nu e bine fără asigurare. Potrivit legii, primarii localităţilor ar fi trebuit să, aplice amenzi celor care nu au o asigurare de locuinţă încă din 2011. Dintr-un motiv sau altul şi mai ales pentru că veneau alegerile, momentul a fost amânat pentru 2012. Peste nici două săptămâni alegerile vor fi gata, iar primarii nu vor mai avea motive să nu aplice amenzi. Ba, mai mult, au tot interesul să o facă din moment ce vor avea beneficii la bugetul local. Amenda variază între 100 de lei şi 500 de lei, deci oricum mai mare decât cei 10 sau 20 de euro cât costă o asigurare de locuinţă. Agenţi ai companiilor membre PAID sunt de găsit aproape în orice comună din România, deci efortul este minim. Atenţie însă, doar anumite firme de asigurare au voie să vândă poliţe obligatorii. Lista o găsiţi mai sus.

Unde să mă asigur

Notorietatea companiei poate fi un criteriu esenţial în alegerea asigurătorului de unde să cumpăraţi o poliţă facultativă. O activitate scăzută pe un anumit domeniu poate arăta şi un interes redus al societăţii pentru produsele pe care le vinde în zona respectivă. Reciproca este valabilă. În fapt, în România există doar câteva companii care sunt interesate de segmentul poliţelor „de incendiu şi calamităţi naturale”, aşa cum apar ele în documentele de specialitate. Potrivit datelor centralizate de Uniunea Naţională a Companiilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), anul trecut, trei companii au vândut mai bine de 75% din totalul poliţelor existente pe piaţă. Astra Asigurări a vândut jumătate din total, adică peste 2,3 milioane din totalul de 4,5 milioane de poliţe. Liderul este urmat de Generali România, cu 534.000 de poliţe, Allianz Ţiriac, cu 330.000 de contracte, şi  Euroins şi Groupama, cu aproximativ 300.000. Vânzările celorlalte companii sunt neglijabile.

Mobila şi electrocasnicele sunt şi ele bunuri

Aproape 2.000 de locuinţe au fost distruse integral în 2010 şi 2011 din cauza precipitaţiilor abundente şi alte câteva mii au fost avariate semnificativ. Imaginile de coşmar care prezintă sate întregi sub ape ne urmăresc deja de mai bine de doi ani şi, avertizează meteorologii, nu vor înceta să ţină prima pagină a ziarelor nici anul acesta.Inundaţiile au devenit deja parte integrantă a vieţii noastre şi, tocmai de aceea, trebuie găsite soluţii de „coabitare” fără efecte adverse substanţiale. Consolidarea locuinţelor sau îndiguirea zonelor expuse sunt două dintre soluţii, însă ele ţin mai degrabă de voinţa autorităţilor decât de cea a fiecărui român în parte. Poliţa obligatorie emisă sub sigla PAID acoperă riscul de inundaţii. În cazul în care casa este avariată, proprietarul este despăgubit. Dar dacă apa ajunge la televizor, la frigider sau la computer şi le afectează? Cine te despăgubeşte? Nimeni şi tocmai de aceea este utilă o poliţă facultativă care asigurăr toate aceste bunuri.  

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă