13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum se poate debloca darea în plată

Cum se poate debloca darea în plată

În ziua în care toţi actorii a două pieţe, imobiliară şi bancară, aşteptau să vadă ce se întâmplă cu legea abia intrată în vigoare, lucrurile s-au blocat, pentru că notarii nu ştiu ce impozit să perceapă.

Pentru transferul de bunuri care este din punct de vedere legal actul propriu-zis al dării în plată, trebuie plătit un impozit, cât timp în actul normativ care reglementează această operațiune nu a fost stipulat că tranzacţia aceasta este scutită de taxe. Dar nimeni nu ştie cum să calculeze acest impozit: la valoarea creditului sau la aceea a locuinţei date în plată, iar aici lucrurile, în prezent, se blochează.

Avocatul Daniel Barbu a explicat pentru „România liberă“ că „într-adevăr, darea în plată este un transfer de bunuri care nu este exceptat, potrivit Codului Fiscal, de la plata impozitului şi sunt două variante: ori plăteşti la valoarea bunului, ori la valoa­rea datoriei. Ambele variante au aceeaşi îndreptăţire şi interpretare legală“.

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, este de părere, conform Digi24,  că impozitul acesta ar trebui să se calculeze la valoa­rea datoriei șterse în urma dării în plată. „La o primă vedere, se pare că, la articolul în ceea ce privește impozitarea veniturilor din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal – acel 3, 2 sau 1%, baza de calcul a impozitului ar trebui să fie suma pentru care se face darea în plată, adică totalul creditului, plus dobânzile, plus suma la zi, minus datoria ștearsă, pentru că acela e practic venitul pe care l-ar obține: datoria ștearsă în urma dării în plată”, a declarat Gabriel Biriș.

Trebuia legiuitorul să specifice cum se calculează impozitul? Da, afirmă Daniel Barbu. „Dar eu nu cred că s-a gândit cineva şi la taxe. Adică a fost, cumva, o surpriză pentru toată lumea: «Hopa! Trebuie să plătim şi nişte taxe!». Partea proastă este că aceia care stabilesc acum felul cum se procedează, de exemplu Ministerul Finanţelor Publice, pot să aibă surpriza, peste patru sau cinci ani, să se schimbe optica şi să vină cineva, în perioada de prescripţie a creanţei fiscale, să întrebe de sănătate”, a precizat avocatul.

Aceasta este un lucru foarte periculos. Cumva, ar trebui ca aceia care au făcut lobby să treacă această lege, să facă presiuni foarte serioase, ca să poată să ajungă să fie legea clară. Acum nu este clară, a explicat Daniel Barbu, la solicitarea „României libere“.

Guvernul ar trebui să dea o ordonanţă de urgenţă de completare a legii dării în plată, care apoi să fie votată de Parlament. Dar avocatul crede că Guvernul nu-şi va asuma aceasta, pentru că nu a sprijinit nici prima variantă a actului normativ. „Cred că ar trebui cumva ca nişte norme explicative să fie emise de Ministerul Finanțelor, pentru că până la urmă ei sunt cei care vor controla ce se va face. Legislaţie există. Întrebarea e la ce încadrezi tranzacţia. De plătit un impozit, cei ce dau în plată vor plăti oricum. ­Doar dacă, într-adevăr, există o lege care să excepteze expres tranzacţia aceasta de la plata oricărei taxe, având în vedere că măsura în sine este una socială”, a precizat avocatul.

Normele emise de Ministerul Finanţelor Publice vor avea valoare de act administrativ, iar notarii, când vor primi aceste norme, vor proceda conform celor scrise acolo, explică avocatul. „La fel, cei care vor face acum această operaţiune de dare în plată, peste cinci ani, dacă vine ANAF să-i întrebe de ce nu au plătit impozit, vor veni cu acest argument, dacă va decide MFP că tranzacţia e scutită de impozit”, a menționat Da­niel Barbu.

Va mai exista posibilitatea să apară procese în instanţă? „Cu siguranţă pot să apară procese”, susţine Barbu, expli­când că normele pe care ar trebui să le dea Finanţele pot fi interpretate diferit de părţile implicate într-o tranzacţie de dare în plată. „Mă îndoiesc însă că statul va avea o acţiune coordonată contra acestei cate­gorii sociale care a apelat la darea în plată, pentru că oamenii au ajuns în situaţia aceasta având probleme sociale, nu făcând un business. Orice situaţii care modifică cumva inerţia socială din punct de vedere juridic generează chestiuni neclare, până se aşează jurisprudenţa, iar acestea duc la litigii”, crede avocatul. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă