Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cum se infiinteaza formele de asociere a producatorilor

Blocajele aparute intre producatorii agricoli si cei silvici si intre angrosisti, procesatori si detailisti impiedica in mod sigur alinierea pietei agricole din Romania la cerintele politicii comunitare. Aceste disfunctionalitati sunt vizibile in ...

Share

Rodica Daniciuc 0 comentarii

04.11.2005 - 00:00
Blocajele aparute intre producatorii agricoli si cei silvici si intre angrosisti, procesatori si detailisti impiedica in mod sigur alinierea pietei agricole din Romania la cerintele politicii comunitare. Aceste disfunctionalitati sunt vizibile in participarea nesemnificativa pe piata, intr-o confruntare comerciala, a marilor producatori agricoli, a producatorilor individuali, precum si a angrosistilor, procesatorilor si detailistilor. Iesirea din impas este data de Ordonanta de Guvern 37/2005, prin care sunt infiintate si recunoscute grupurile de producatori, act normativ prioritate legislativa pentru integrare. Ordonanta a trecut de ambele Camere ale Parlamentului, cea decizionala fiind a deputatilor.
Acest gen de grupuri - formate din asocierea producatorilor in structuri comerciale proprii - permite, pe langa alte avantaje, si accesarea de catre grupurile de producatori a unor forme de finantare nationala si comunitara. Astfel de asocieri le reprezinta grupurilor de producatori interesele si, in acelasi timp, le permite patrunderea pe piata a produselor, intr-un mediu concurential.
Grupurile de producatori trebuie insa sa solicite sa fie recunoscute de Ministerul Agriculturii, fapt ce le da posibilitatea sa beneficieze de sprijin financiar. In lipsa acestei recunoasteri, producatorii nu pot accesa programele operationale de care va beneficia Romania ca tara membra a UE. Ordonanta da aceleasi drepturi si organizatiilor de producatori din sectorul legume-fructe.
Deputatii, la unison, au insistat asupra importantei informarii in teritoriu a producatorilor despre acest nou cadru legislativ, "chiar daca oamenii sunt reticenti la formele de asociere". Important este sa fie informati despre avantajele de care ar beneficia. Deputatii Coalitiei, dar si cei ai opozitiei sunt increzatori ca agricultorii vor intelege cu adevarat ca este nevoie sa se constituie in astfel de organizatii. Mai ramane doar ca reprezentantii directiilor agricole din teritoriu sa-si faca un program si sa se deplaseze, saptamanal, in teritoriu, in comune, si sa le explice agricultorilor ce inseamna accesarea fondurilor de finantare comunitare si nationale si care este sprijinul real adus de Ministerul Agriculturii in implementarea programelor europene pentru dezvoltare rurala. Opinia generala a fost ca aceasta lege este, intr-adevar, un inceput pentru dezvoltare rurala, despre care s-a vorbit foarte mult in ultimii ani in Romania, dar pentru care s-au facut prea putine lucruri.

Citește totul despre:

Comentarii