8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum sa reusiti in schimbarea carierei

Cum sa reusiti in schimbarea carierei

Elementele-cheie sunt intrebarile "sunteti sigur ca asta va doriti?"
Si "sunteti gata sa va asumati riscurile pe care le implica un nou job?"

Daca slujba pe care o aveti nu va mai place sau credeti ca nu va mai aduce satisfactii profesionale, atunci este bine sa luati in calcul o schimbare a carierei, chiar daca este criza. Specialistii in resurse umane atrag insa atentia asupra dificultatilor pe care s-ar putea sa le intampinati, de exemplu un salariu mai mic, macar pentru inceput. "Fiti pregatit pentru ca rezultatul final s-ar putea sa fie putin diferit fata de ce v-ati asteptat. si fiti realist cu privire la cat timp va va lua sa urcati noua «scara aleasa»", spune Kate Donaghy, consultant al companiei Manchester Square Partners, care ofera consultanta in privinta schimbarii carierei executivilor, citata de cotidianul britanic "The Times".
O solutie pentru ca trecerea de la o cariera la alta sa fie mai usoara, scrie "The Times", este sa procedati la obtinerea unui job part-time, in paralel cu vechiul job. Daca veti vedea ca faceti fata cu succes, puteti opta pentru o slujba fulltime, in noul domeniu ales.

Cat de bine va cunoasteti?
Inainte de orice schimbare, trebuie sa fiti sigur ca v-o doriti si ca nu este vorba despre un simplu moft. Totul, spune Sorin Faur, director de resurse umane al companiei BDO Conti Audit, ar trebui sa plece de la clarificare personala si autocunoastere. "Cariera trebuie sa fie construita pe fundamente personale solide, pe o pasiune sau un interes constant al persoanei, care rezista in timp, eventual toata viata. Cel mai important lucru este sa stiti ce vreti", afirma Sorin Faur.
Autocunoasterea, spune si Sotiris Karagiozidis, managing partner la compania Unlimited Potential, este extrem de importanta. "In primul rand, felul in care va vedeti influenteaza, intr-o mare masura, modul in care va percep si ceilalti, de exemplu potentialii angajatori. Trebuie sa va faceti o autoevaluare foarte sincera a abilitatilor, dorintelor, obiectivelor legate de cariera, astfel incat sa fiti sigur ca vizati domeniul si nivelul ierarhic potrivit", spune Sotiris Karagiozidis. Autocunoasterea, subliniaza specialistul, va va ajuta sa evitati multe dezamagiri profesionale si sa alegeti calea cea buna catre o cariera de succes.

In cazul in care sunteti in cautarea unui domeniu care sa va pasioneze, atunci va puteti axa pe identificarea activitatilor care va fac implinit. "Daca doriti sa castigati cat mai multi bani, va puteti orienta catre descoperirea domeniilor bine platite si catre a va forma abilitatile si experienta necesare performantei. In cazul in care doriti sa va numarati printre cei mai buni dintr-un sector de activitate, aflati care va sunt punctele forte si dezvoltati-le", recomanda Anca Deleanu, consultant al companiei Catalyst Recruitment Solutions.

Planificati!
Expertii in resurse umane spun ca un prim pas pentru reusita schimbarii carierei este planificarea. "Puneti pe hartie un plan referitor la punctul in care va aflati, punctul in care vreti sa ajungeti si mijloacele pe care le aveti la dispozitie pentru schimbare", indeamna Sorin Faur.
El le mai recomanda celor care vor sa-si schimbe cariera sa se intereseze despre calificarile profesionale de care au nevoie, astfel incat sa inteleaga ce atuuri au deja. Alte intrebari la care trebuie sa va raspundeti sunt, spune Sorin Faur, "care este evolutia profesionala fireasca pentru noua cariera", "ce salarii exista in domeniu?" si "care sunt dezavantajele si riscurile de a lucra in noul domeniu?". La capitolul "riscuri" trebuie sa mai luati in calcul si  faptul ca, in perioada de trecere de la o slujba la alta, va va fi mai greu si va trebui sa luptati pentru castigarea credibilitatii. "In acelasi timp, trebuie sa dovediti ca sunteti o persoana care stie ce vrea si care actioneaza ferm, cu maturitate. Trebuie sa demonstrati ca schimbarea carierei nu este doar un capriciu", mai spune Sorin Faur.

Fiti activ si folositi-va de prieteni!
Acum, mai mult ca oricand, cautarea unui nou loc de munca trebuie sa fie un demers foarte activ. Nu este de ajuns sa va postati CV-ul pe un portal de joburi sau sa trimiteti mesaje catre toate companiile care fac angajari, pentru ca astfel nu veti ajunge nicaieri. "Este necesar sa va revizuiti si actualizati periodic CV-ul, sa va personalizati scrisoarea de intentie pentru fiecare companie catre care o trimiteti si sa vedeti cum va puteti scoate in evidenta calitatile sau calificarile relevante pentru acea companie sau pentru acel post", afirma Sotiris Karagiozidis.

Prietenii, cunoscutii, membrii familiei va pot ajuta mult in schimbarea carierei. Ei pot sa contribuie la stabilizarea alegerii, sa ofere perspective interesante, sa aduca informatii noi despre domeniul de activitate ales. In plus, spune Sorin Faur, va pot ajuta cu contacte, recomandari si cu sustineri emotionale, in special in faza de tranzitie. "Practic, socializarea este un mijloc de a fundamenta optiunea, o punte pentru trecerea intre cele doua cariere, o solutie de a depasi stresul tranzitiei", crede Sorin Faur. Pe de alta parte, atrage atentia Sotiris Karagiozidis, chiar daca prietenii se pot dovedi foarte utili, asta nu inseama ca trebuie sa va bazati doar pe ei sau ca prietenia va va aduce automat un job.

Obtineti calificarile necesare
Toate companiile incearca acum, in vremuri de criza, sa-si optimizeze costurile, punand accent pe eficienta angajatilor si productivitatea crescuta. "Astazi, calificarile relevante sunt foarte importante, mai ales ca multe companii nu-si mai permit acum sa angajeze persoane necalificate si sa investeasca in trainingul lor", este de parere Sotiris Karagiozidis. De aceea, inainte de a proceda la schimbarea carierei este indicat sa aveti calificarile necesare lucrarii in domeniul ales. Este important sa stiti si pentru cine urmeaza sa lucrati.

Ce au fost inainte de celebritate
Multe celebritati de astazi si-au inceput cariera in domenii total opuse celor in care lucreaza astazi. De la medicina au ajuns la comedie, iar de la catedra au urcat pe scena.

Barack Obama
Acum:Presedinte SUA
Inainte:Asistent juridic

Tony Blair
Acum:Politician
Inainte:Avocat

Jennifer Lopez
Acum:Cantareata
Inainte:Secretara de avocat

Sting
Acum:Cantaret
Inainte:Profesor

Dan Brown
Acum:Scriitor
Inainte:Profesor

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă